LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Intervju s pokretačicama portala This is Croatia

„Cilj nam je prikazati hrvatsku turističku ponudu kroz jednu cjelovitu video priču“

This is Croatia turistički je portal dviju mladih poduzetnica koje su odlučile prikupiti što više videomaterijala na jednom mjestu i pokazati stranim turistima kako izgleda Hrvatska kroz oko njihove kamere.

This is Croatia turistički je portal dviju mladih poduzetnica koje su odlučile prikupiti što više videomaterijala na jednom mjestu i pokazati stranim turistima kako izgleda Hrvatska kroz oko njihove kamere.

Dvije mlade magistre novinarstva iz Ivanić Grada, Josipa Kruljac i Matea Miljan, prije dvije su godine krenule u hrabar pothvat. Napustile su svoja radna mjesta na televiziji, uzele opremu, sjele u automobil i na vlastiti račun obišle Hrvatsku. Videosadržaj na novom portalu This is Croatia njihova je originalna priča, a sve s ciljem kako bi turistima što više približile Hrvatsku i pokazale da svaki kutak nje živi.

– Turizam je jedna, ako ne i jedina grana u Hrvatskoj koja se razvija i koja stalno bilježi rast. Iako bi hrvatski turizam trebao trajati 365 dana u godini, u praksi to nije tako. Jedan je od ciljeva portala povezati sve vlasnike turističkih ponuda, stvoriti priču i plasirati je na portal. I to ne samo velike turističke lance, cilj je predstaviti i velike i male, objediniti hrvatsku turističku ponudu u jednu cjelovitu priču – objasnila je Josipa.

Stranica omogućuje planiranje putovanja kroz Hrvatsku i gledanje videa raznih lokacija, a nudi i nove ideje za bolja i ispunjena putovanja. Korisnici mogu birati mjesta i gradove koje žele posjetiti, ali mogu isplanirati svoje putovanje i prema vlastitim interesima. Pa tako turisti izabiru žele li tijekom svog godišnjeg odmora u Hrvatskoj uživati u ljepoti gradova, znamenitostima, moru, prirodi, dobroj hrani i piću te raznim avanturama i adrenalinskim sportovima.

Foto: This is Croatia

– Odlučile smo svoje iskustvo zajedno iskoristiti za vlastiti poduzetnički pothvat. Ovo je velik projekt čija je realizacija trajala skoro godinu i pol i oduzeo nam je puno vremena, živaca i zahtijevao puno truda, više nego što smo mislile – rekla je Josipa.

U samo par koraka turisti mogu na karti Hrvatske odabrati željene kategorije prema vlastitim interesima, kao i potencijalne lokacije. Mnogo lokacija već sada ima video spotove koje mogu pogledati i odlučiti žele li tu lokaciju spremiti na svoj planer putovanja.

Nadamo se da će ovaj turistički portal postati najjača videoplatforma koja obuhvaća spotove cijele Hrvatske i na najbolji način promovira hrvatsku turističku priču – objasnila je Matea.

Foto: This is Croatia

Loše Work&Travel iskustvo: „Očekivala sam puno veću radnu etiku od Amerikanaca”


Glavni im je cilj, kako kažu, prikazati onu drugu stranu Hrvatske, možda na prvi pogled nevidljivu – što sve zapravo jedan turist može vidjeti i doživjeti kada posjeti neko hrvatsko mjesto.

– Mi predstavljamo Hrvatsku kroz svoje oči, onako kako smo ju mi tijekom svojih putovanja doživjele, i mislimo da su ta osobna iskustva koja dijelimo turistima ključan dio pri odabiru sljedeće destinacije. Ljudi će prije povjerovati tuđem iskustvu nego plaćenom oglasu.

Na stranici postoji i blog s pričama i iskustvima Josipe i Matee te anegdotama i zanimljivim činjenicama s kojima se susreću na svojim putovanjima, no s vremenom će se pojaviti i priče vlasnika turističkih ponuda i korisnika portala.

– Ono s čim smo se susrele na putovanjima jest činjenica da međusobna povezanost između manjih gradova i naselja ne postoji. Šteta je da osoba koja planira putovanje na jednom području, pogotovo u kontinentalnoj Hrvatskoj, može propustiti nešto što bi ga jako zanimalo jer jednostavno ne zna koliko je blizu – dodale su djevojke.

Poznato je da se hrvatski turizam još uvijek bazira na obalnim prostorima, i baš su zato djevojke svoje putovanje započele u Slavoniji.

– Iz Slavonije pamtimo zaista najljepša iskustva i mislimo da ona ima zaista mnogo za ponuditi, ako ništa vrhunsku hranu i srdačne ljude. Takve intime stvari privući će strane turiste i najbolje promovirati ''zaboravljene'' dijelove Hrvatske – rekla je Matea.

Foto: This is Croatia

Na pitanje što je postala srž hrvatskog turizma, Josipa i Matea su imale spreman odgovor.

Pronađi stručnu praksu, pripravništvo ili posao na Business Matchmakeru


– Iskustvo, definitivno iskustvo. Ako naš korisnik ode iz Hrvatske s dobrim uspomenama, sigurno će se vratiti.

Savjetuju studente i mlade, koji će se također jednom baciti u poduzetničke vode.

– Najbolji savjet koji možemo dati jest da napravite detaljan financijski plan. Treba predvidjeti koliko novca za što treba, kada će cijeli projekt postati isplativ. I treba ustrajati i biti strpljiv – naglasila je Josipa.

– Iako, ne bismo dijelile previše savjeta. Ponekad je i neznanje dobro, da smo prije dvije godine znale više, možda se nikada ne bismo odvažile na ovako nešto – nadodala je Matea.

A da ovakav projekt nije lako ostvariti, djevojke nam svjedoče sada kada gledaju svoju lansiranu stranicu u iščekivanju nove turističke sezone.

– Zapravo smo jako ponosne jer napokon vidimo produkt našeg truda i zalaganja i nečega što smo uspjele do sada napraviti uz pomoć vlastitog iskustva i znanja – rekla je Matea.

– Bilo je puno prepreka na koje nismo računale. Ipak, tu ne treba stati. Treba ustrajati i truditi se, a rezultati će doći. Uz entuzijazam i volju, ništa nije nemoguće – dodala je Josipa.

Mlade djevojke i njihovo putovanje kroz ovaj projekt prava su inspiracija, a njihova priča vrlo lako može potaknuti nekoliko mladih potencijala i budućih poduzetnika da se ohrabre i pokrenu vlastiti posao.

FOTO: JOSIP BELAMARIĆ