LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Stav srednjoškolaca

Cijepiti se protiv HPV-a ili ne – pitanje je koje muči hrvatske srednjoškolce

Prema istraživanju Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo podjednak broj srednjoškolki i srednjoškolaca izjasnio se da se neće cijepiti protiv HPV-a te je 54% mladića i 43% djevojaka reklo da nisu sigurni hoće li se cijepiti.

Prema istraživanju Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo podjednak broj srednjoškolki i srednjoškolaca izjasnio se da se neće cijepiti protiv HPV-a te je 54% mladića i 43% djevojaka reklo da nisu sigurni hoće li se cijepiti.

Neobavezno i besplatno cijepljenje protiv HPV infekcije dostupno je svim osmašima u Republici Hrvatskoj, a osim njima, ovisno o raspoloživosti cjepiva i najdulje do 1. srpnja ove godine, i svim srednjoškolcima.

HPV, odnosno humani papiloma virus, obuhvaća grupu od više od 150 tipova virusa, od kojih, kako stoji na stranici HZJZ-a, njih 40-ak uzrokuje bolesti kože i sluznice anogenitalne regije. Do zaraze dolazi intimnim dodirom kože ili sluznice, a može doći i vaginalnim, analnim ili oralnim seksualnim odnosom sa zaraženom osobom.

– Važno je istaknuti da do zaraze može doći i kod dodira zaražene kože s kožom, što uključuje predigru i maženje. Zaražena osoba može zaraziti drugu i kada nema nikakvih znakova bolesti. Prvi se znakovi bolesti mogu pojaviti godinama nakon što se osoba zarazila, zbog čega je teško utvrditi kada je ustvari došlo do zaraze.

Problem ove infekcije jest da često ne pokazuje nikakve simptome, a nerijetko i prođe unutar dvije godine od zaraze bez ikakvih znakova bolesti. Međutim, kod nekih može uzrokovati čak i karcinome: karcinom vrata maternice (cerviksa), rodnice (vagine) i stidnice (vulve) kod žena, karcinom muškog spolnog uda (penisa) te karcinom čmara (anusa) i grla kod muškaraca i žena. Od karcinoma uzrokovanih HPV-om najčešći je karcinom vrata maternice (cerviksa). 

Osim prevencije koja podrazumijeva cijepljenje, nužan je zdravstveni odgoj, kasnije stupanje u spolne odnose, manji broj spolnih partnera, ali bitna je i sekundarna prevencija – organizirani probir žena na karcinom cerviksa (PAPA test).

Srednjoškolci neodlučni oko cijepljenja

Prema istraživanju HZJZ-a, a na temelju edukativnih radionica koje po hrvatskim školama provode studenti medicine Udruge CroMSIC u sklopu mRAK kampanje usmjerene prema cijepljenju protiv HPV infekcije, čak je 54% dečki i 43% djevojaka neodlučno oko toga žele li se cijepiti ili ne. U navedenom istraživanju sudjelovalo je 2453 učenika srednjih škola Grada Zagreba, Primorsko-goranske i Osječko-baranjske županije.

Podjednak broj srednjoškolaca izjavio je da se neće cijepiti ili zato što su već cijepljeni ili zato što su skeptični oko učinkovitosti i sigurnosti cjepiva.

Nuspojave

Nuspojave u obliku teških alergijskih reakcija vrlo su rijetke, češće je riječ o blagim reakcijama poput lokalnih reakcija, bolnosti i crvenila na mjestu na kojemu je osoba cijepljena. 

– Česte nuspojave nakon primjene HPV cjepiva uključuju: bol, crvenilo ili oteklinu na mjestu primjene, povišenu tjelesnu temperaturu, glavobolju i umor, mučninu, bol u mišićima ili zglobovima. Kratka nesvjestica se može dogoditi nakon bilo kakvog medicinskog postupka, uključujući cijepljenje. Osoba bi prilikom cijepljenja trebala sjediti ili ležati te nakon cijepljenja dodatno 15 minuta sjediti da bi se smanjila mogućnost nesvjestice, a time i eventualnih ozljeda prilikom pada.

O cjepivu i HPV-u možete se informirati na stranici Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

FOTO: PIXABAY