LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Koronavirus u Hrvatskoj

Blaženka Divjak dala savjete za rad od kuće; spomenula zaražene učenike i online nastavu

Blaženka Divjak podijelila je savjete za rad od kuće i istaknula koji je oblik održavanja nastave sljedeće godine prema njezinom mišljenju najbolji.

Blaženka Divjak podijelila je savjete za rad od kuće i istaknula koji je oblik održavanja nastave sljedeće godine prema njezinom mišljenju najbolji.

Ministrica znanosti i obrazovanja na odlasku, Blaženka Divjak, trenutno je u samoizolaciji iako je test pokazao da je negativna na koronavirus. S obzirom na to da sada radi od kuće, odlučila je podijeliti upute za takav oblik rada i osvrnuti se na problem samoizolacije u kojoj se trenutno nalazi oko 5000 ljudi.

Prema njezinim savjetima potrebno je naći mjesto u kući sa stabilnim bežičnim prijenosom podataka, ali i mjesto na kojemu se ne nalazi prozor iza nas ili, primjerice, nepospremljen stol ili police. Međutim, ono još važnije jest problem s kojim bi se školstvo moglo suočiti u rujnu i listopadu kada počne nova školska i akademska godina jer ne možemo sa sigurnošću znati kakva će biti situacija s koronavirusom i na koji će se način nastava odvijati.
– Samo u jednom polugodištu može se očekivati 50 000 ljudi u samoizolaciji, i to ako situacija ne bude gora nego sada. Među njima će biti tisuće učenika, studenata i nastavnika koji će barem dva tjedan provesti kod kuće. Samo od 26.6. do 10.7., znači u 15 dana, zaražena su 72 učenika u dobi od 6 do 18 godina, to znači da bi 70 razreda bilo u samoizolaciji da je trajala nastava u školama. – istaknula je Divjak.
Nadodala je da ne treba zatvarati škole i visoka učilišta ako se mogu osigurati uvjeti za poučavanje u fizičkom okruženju, no treba i onima koji neće moći boraviti u školi osigurati kvalitetno obrazovanje na daljinu. 


– Očekujemo da kod kuće ostanu i cijeli razredi. Očekujemo također da će ostati u samoizolaciji i, primjerice, nastavnik matematike, a zamjene neće biti te treba osigurati da i taj nastavnik, jer je zdrav, izvodi nastavu.
Na kraju je istaknula da je mješoviti model iz Akcijskog plana provedbe nastave na daljinu, a koji podrazumijeva i nastavu uživo i na daljinu, ujedno onaj za koji se trebamo pripremati na svim razinama obrazovanja.
FOTO: FACEBOOK / MINISTRICA BLAŽENKA DIVJAK