LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Treba platiti sudske troškove?

Bivša ravnateljica optužena za nepotizam jer je zaposlila svoju kćer; izgubila je spor

– Doista, zaposliti svoju kćer na mjesto za koje je tek stekla reference, pa makar i putem Školskog odbora, predbacujući upravo Školskom odboru zasluge za izabir svoje kćeri u radni odnos na neodređeno vrijeme, predstavlja nepotizam u najkonkretnijem svom obliku. – navodi se u presudi.

– Doista, zaposliti svoju kćer na mjesto za koje je tek stekla reference, pa makar i putem Školskog odbora, predbacujući upravo Školskom odboru zasluge za izabir svoje kćeri u radni odnos na neodređeno vrijeme, predstavlja nepotizam u najkonkretnijem svom obliku. – navodi se u presudi.

Ksenija Burić, bivša ravnateljica OŠ Plokite u Splitu, prema nepravomoćnoj presudi Općinskog suda u Splitu ne bi trebala dobiti 105 tisuća kuna od profesora povijesti Ivana Jujnovića kojeg je optužila za klevetu nakon što je prije 11 godina iznio detalje o tome kako je zaposlila svoju kćer, piše Slobodna Dalmacija.

Umjesto da dobije novac, Burić bi trebala ostati bez njega jer treba platiti oko 31 tisuću kuna sudskih troškova.
– Tuženik je naveo: Mito, korupcija, nepotizam, voluntarizam ušli su u svaku poru obrazovnog sustava. Najdrastičniji primjer imamo u Splitu u OŠ Plokite, gdje je ravnateljica Ksenija Burić mjesecima čuvala radno mjesto za svoju kćer Anu Sarić. Zaposlila ju je dan nakon što je diplomirala u siječnju 2001. Radila je 6 mjeseci i nakon toga je stalno na bolovanju, 9 godina. A to je moguće samo zato što im je Duje Marasović brat, odnosno ujak – stoji u tužbi bivše ravnateljice Burić koju prenosi Slobodna Dalmacija.
U nepravomoćnoj presudi koju je potpisala sutkinja Ljubičić navodi se da namjera tuženika nije bila vrijeđati i klevetati tužiteljicu jer je na konferenciji kao primjer nepotizma naveo očiti primjer u OŠ Plokite
– Doista, zaposliti svoju kćer na mjesto za koje je tek stekla reference, pa makar i putem Školskog odbora, predbacujući upravo Školskom odboru zasluge za izabir svoje kćeri u radni odnos na neodređeno vrijeme, predstavlja nepotizam u najkonkretnijem svom obliku. Sve to kod notorne činjenice da se mladi obrazovani ljudi pripremani za prosvjetna zanimanja, bez obzira na svoje stručno i odgovorno ponašanje, teškom mukom zapošljavaju na radno mjesto za koje su pripremani. Godinama se isti moraju prijavljivati na razne natječaje za zamjene kako bi stjecali iskustvo i kako bi bili u mogućnosti saznati kada će se neko radno mjesto osloboditi, da bi onda sve svoje snage orijentirali na dokazivanje svojega znanja i svoje stručnosti s ciljem dobivanja radnog odnosa na neodređeno vrijeme. Sve to Ani Sarić nije trebalo i nije morala proći taj težak i trnovit put, prema motrištu ovog suda, ne iz razloga što se toliko svidjela i nametnula Školskom odboru, već upravo zato što je njezina majka ravnateljica škole u kojoj je natječaj raspisan. – napisala je sutkinja Ljubičić u presudi koju prenosi Slobodna Dalmacija.
FOTO: PEXELS