LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Mlada i poduzetna

Apsolventica od hobija napravila biznis

Dora Fanjek, apsolventica Tekstilno-tehnološkog fakulteta u Zagrebu, otvorila je prvu posudionicu torba i nakita u Hrvatskoj.

Dora Fanjek, apsolventica Tekstilno-tehnološkog fakulteta u Zagrebu, otvorila je prvu posudionicu torba i nakita u Hrvatskoj.

Ona je ostvarila svoj djevojački san. Od malih nogu zaljubljena je u modu i dizajn te se voli kreativno izražavati. Logičan slijed njenog puta bio je upis Tekstilno-tehnološkog fakulteta koji trenutno i završava.

Otvorenje Silver Cluba, prve hrvatske posudionice torba i nakita, za nju je bio veliki poslovni izazov za koji se sa svojom obitelji dugo pripremala. Odlučili smo joj postaviti nekoliko pitanja na koja je spremno odgovarala.

Kako si došla na ideju da se otvori posudionica torba i nakita? Gdje se posudionica nalazi?

Svaka žena u ormaru posjeduje modne dodatke koje je kupila i samo jednom ili dva puta nakon nosila. Takav način gomilanja asesoara za jednokratne prilike dovodi do prenatrpanih ormara, a i financijski nije isplativ. Godinama sam se bavila izradom nakita, uglavnom velikih prstena, i primijetila sam kako žene uglavnom zaziru od kupnje upadljivih modnih dodataka koji bi se idealno uklopili u neku modnu kombinaciju jer su odlični za neku prigodu, i to zato što su svjesne kako će ih nositi jednom ili dva puta.

Modni izričaj je vaša poruka o sebi koju šaljete svojoj okolini, a stil je nešto što se uvijek mijenja. Najam torbi i nakita omogućuje vam da se poigrate s modom, isprobate što vam najbolje pristaje i da nikad ne izgledate isto, a sve to po pristupačnim cijenama. Svaku članicu ću rado savjetovati i pomoći u odabiru, a družit ćemo se uz kavu i pokoji slatki zalogaj. Posudionica se nalazi u centru Zagreba, na adresi Ilica 47a.

Dora 2
Foto: Facebook
 

Je li bilo teško pronaći početni kapital?

Veliku podršku pružila mi je moja obitelj. Sve što smo mogli sami smo i napravili. Od odabira modnih dodataka, uređenja prostora, ličenja zidova do svih drugih radova. Bio je to jedan pravi obiteljski projekt.

Jesu li poznate osobe počele prepoznavati tvoj rad?

Nakon otvorenja imala sam mnogo upita, najviše od mladih hrvatskih dizajnerskih nada. Iznimno me veseli to što ćemo u Silver Clubu iznajmljivati unikatan, kreativan nakit i ostale modne dodatke. Pružit ćemo mogućnost za promociju mladim ljudima kojima je potreban dobar start.

Kakve su ti želje i planovi za budućnost?

Prije svega, htjela bih naglasiti kako će uskoro krenuti web-shop, pa će tako djevojke koje ne borave u Zagrebu željeni modni dodatak moći iznajmiti putem interneta, a stići će na kućnu adresu. Također, u planu je i otvaranje studija za najam u svim većim hrvatskim gradovima.

Što bi poručila mladima/studentima koji imaju kreativne ideje, a ne mogu ih provesti u djelo?

Prije svega, važno je naglasiti kako je meni posve jasno u kakvom se nepovoljnom položaju mladi nalaze. Moja glavna poruka jest da ne smiju dopustiti da ih obuzme letargija i da se ne smiju prepustiti negativi oko nas. Kreativna, dobra ideja uvijek će pronaći način za uspjeh.

Međutim, svatko tko kreće u poduzetničke vode mora biti spreman na puno, puno napornog rada, ali i to da uglavnom vrijedi Murphyjev zakon – sve uglavnom pođe po krivu u zadnji trenutak. No kada svjedočite finalnom proizvodu (ili usluzi) u koji ste uložili toliko puno, znate da je sve to vrijedilo.

Silver Club 2
Foto: Facebook
FOTO: FACEBOOK