LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Spašavanje hrvatske ekonomije

ANKETA: Milanović popljuvao ideju o smanjenju plaća u javnom sektoru – što vi mislite?

Otkrijte nam u anketi što vi mislite – jesu li rezovi u javnom sektoru nužni ili će dovesti do smrti sustava!

Otkrijte nam u anketi što vi mislite – jesu li rezovi u javnom sektoru nužni ili će dovesti do smrti sustava!

Otkako su na snagu stupile strože mjere distanciranja koje podrazumijevaju otkazivanje svih javnih događaja i okupljanja, obustavu rada svih uslužnih djelatnosti koje nisu nužne, velikog dijela ugostiteljskih objekata i sl., a sada i javnog prijevoza, zbog čega su već nastupili brojni otkazi – malo kome nije jasno da je pred kako svijetom tako i Hrvatskom teška ekonomska kriza

Da će država morati posegnuti za brojnim rezovima, također je vrlo jasno, a kao jedan od prijedloga nametnulo se rezanje plaće u javnom sektoru, koji je prokomentirao i novoizabrani hrvatski predsjednik Zoran Milanović. On je, naime, prilikom posjeta KB-u Dubrava i šatorima koje je vojska podignula zbog epidemije koronavirusa tu ideju opisao kao jako lošu. 

– Meni možete smanjiti plaću, ali smanjiti minimalac u javnom sektoru smrt je sustava – onaj koji je to predložio nije velike pameti. Možete smanjiti plaću predsjedniku i premijeru, već ministru zdravlja ne bi, jer on radi više nego ja u ovoj fazi. – predsjednikove su riječi. 

Navedena je izjava izazvala niz reakcija, između ostalog i onu Davora Huića, predsjednika udruge poreznih obveznika Lipa, koji je Milanovića osvrtom na svojem Facebook profilu okarakterizirao najgorim javnosektorašem u zemlji

– Dakle godinama ovo govorim, Milanović je najgori javnosektoraš u ovoj zemlji. Čovjek čija je politika obrane pozicije javnog sektora i puštanje niz vodu svih ostalih u periodu krize 2011-15 rezultirala produženom recesijom, gubitkom najmanje 150 tisuća radnih mjesta i definitivnim zaostajanjem za drugim sličnim zemljama. Rekao je tada da moramo braniti naš način života. – stoji u Huićevoj objavi.


I financijski stručnjak Andrej Grubišić u Newsroomu je u petak raspravljao na ovu temu te pritom iskritizirao Vladine mjere za spas gospodarstva i pretjeranu zaštitu javnog sektora. 

Polemike po ovom pitanju nedvojbeno će se nastaviti u narednim mjesecima. Otkrijte nam u anketi što vi mislite – jesu li rezovi u javnom sektoru nužni ili će dovesti do smrti sustava!
 
FOTO: SCREENSHOT/YOUTUBE