LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Online ispiti

Algebra organizira besplatnu probnu državnu maturu; očekuje tisuće učenika

Probni ispiti ove se godine sele u virtualni svijet, no to će omogućiti još većem broju maturanata da provjere svoja znanja iz triju predmeta te da saznaju kakvo je njihovo znanje u usporedbi s vršnjacima.

Probni ispiti ove se godine sele u virtualni svijet, no to će omogućiti još većem broju maturanata da provjere svoja znanja iz triju predmeta te da saznaju kakvo je njihovo znanje u usporedbi s vršnjacima.

Algebra i ove godine organizira pisanje probnih ispita državne mature, projekt provjere znanja za koji navodi da je najdugovječniji i najmasovniji. Međutim, ovog će se puta održati u online okruženju.

– Unatoč tome što probne ispite selimo u online okruženje, maturantima će se pružiti prilika da provjere svoja znanja iz obaveznih predmeta i da se usporede s vršnjacima baš kao na pravoj državnoj maturi. Štoviše, organizacija polaganja probnih ispita u online obliku omogućit će još većem broju maturanata da sudjeluju u ovom projektu jer su se tradicionalno pisanja ovih probnih ispita odvijala u desetak najvećih gradova. Ranijih je godina čak 99% maturanata koji su pristupili probnim ispitima izjavilo kako im je cjelokupan projekt bio izuzetno koristan i dobrodošao u sklopu priprema – poručuju s Algebre.

Ističu i da će maturanti postignut rezultat moći vidjeti odmah nakon pisanja pojedinog ispita, a da će nekoliko dana kasnije dobiti konkretniju analizu rezultata te usporedbu s ostatkom generacije. U organizaciji i provedbi ispita, kao i u samom osmišljavanju zadataka, dodaju, ponovno sudjeluju srednjoškolski profesori s velikim iskustvom u predavanju pojedinih predmeta i pripremi učenika za ispit državne mature.


Probni ispiti za Hrvatski jezik A i B razine održat će se 31. siječnja, za Matematiku A i B razine 21. ožujka te za Engleski jezik A i B razine 12. travnja. Organizatori preporučuju učenicima sudjelovanje u svima kako bi dobili dobar i relevantan dojam o svojem znanju iz svih predmeta, ali i da se kod kuće u cijelosti pridržavaju pravila koja vrijede prilikom polaganja pravih ispita. 

Maturanti koji
 žele pristupiti besplatnoj provjeri znanja trebaju se što prije prijaviti na poveznici. Oni koji se prijave na vrijeme dobit će detaljne upute o pristupanju.

– Algebra i ove godine organizira probne ispite kako bi pomogla maturantima koji se i u ovim otežanim uvjetima trebaju pripremati za ispite državne mature. Online format pruža mogućnost testiranja i maturantima iz onih dijelova Hrvatske koji prethodnih godina zbog udaljenosti od centara gdje su se provodili probni ispiti nisu mogli sudjelovati. Svi će pisati ispite u isto vrijeme i sigurna sam da će to biti najveće testiranje maturanata u online formatu. Vjerujem da će maturanti samostalno rješavati ispite kako bi procijenili svoje znanje te dobili realni rezultat u odnosu na cijelu generaciju – izjavila je Gorana Urukalo Čorkalo, rukovoditeljica poslovnog područja za državnu maturu u Algebri.

Algebra svake godine u sklopu provedbe probnih ispita također provodi veliku anketu o spremnosti za polaganje državne mature.

– Prošle godine čak 39% maturanata izjavilo je kako se u trenutku pisanja probnih ispita još nije počelo pripremati za maturu. Od početka školske godine priprema se 8% maturanata, od studenoga 18%, od početka drugog polugodišta 31%, a nakon prijave ispita počelo se pripremati 5% maturanata. Istraživanja gotovo svake godine pokazuju kako se maturanti početkom godine još uvijek ne osjećaju dovoljno spremnima za državnu maturu – prošle ih se godine njih 42% u trenutku pisanja probnih ispita osjećalo jedva dovoljno spremnima za polaganje ovog važnog ispita – ističu predstavnici.

FOTO: ALGEBRA