LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Zaklada Ana Rukavina

4. Dan otvorenih srca u Zagrebu - daruj krv iz pupkovine i spasi život!

Četvrtu godinu zaredom u organizaciji Zaklade "Ana Rukavina" održat će se Dan otvorenih srca, gdje će se svi zainteresirani građani moći informirati i upisati u Registar donora koštane srži.

Četvrtu godinu zaredom u organizaciji Zaklade "Ana Rukavina" održat će se Dan otvorenih srca, gdje će se svi zainteresirani građani moći informirati i upisati u Registar donora koštane srži.

U organizaciji Zaklade „Ana Rukavina” u Zagrebu će se 27. studenog u vremenu od 10 do 18 sati održati 4. Dan otvorenih srca. Ovim događajem iz Zaklade žele podsjetiti građane na to da su matične stanice, koje svi mi u sebi nosimo, „lijek“ kojim možemo pomoći teško oboljelim osobama u Hrvatskoj i inozemstvu. Akcija će se održati u prostorijama Zaklade u Ulici kneza Mislava 10.

U Registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica mogu se upisati svi zdravi građani od 18 do 40 godina, nakon što popune pristupnicu i zdravstveni upitnik te predaju uzorak krvi za HLA tipizaciju kojom se utvrđuju antigeni tkivne snošljivosti. Tijekom Dana otvorenih srca, građani se mogu konzultirati i s doktorima koji će im objasniti važnost upisa u Registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica te djelovanje Banke krvi iz pupkovine „Ana Rukavina“.

- Zahvaljujući brojnim darivateljima i donatorima, tijekom devet godina naš je Registar s početnih 150 povećan na trenutnih 49 932 potencijalnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica. Svi potencijalni darivatelji iz Hrvatske doprinose i oboljelima diljem svijeta jer je hrvatski Registar dio svjetskog (Bone Marrow Donors Worldwide). Do sada je, zahvaljujući hrvatskom Registru, za 56 osoba iz Hrvatske i inozemstva povećana šansa za život. Brojka je to kojom se ponosimo i koja nas potiče da i nadalje neumorno radimo - poručuju iz Zaklade.

Sve informacije o događaju možete pratiti i na Facebooku.

Podsjetimo, Ana Rukavina bila je novinarka Vjesnika kojoj je 2005. godine dijagnosticirana leukemija. Tijekom borbe s bolešću, Ana je željela usmjeriti pozornost javnosti na nedostatak donora koštane srži i potrebu osnivanja banke matičnih stanica iz pupkovine. Nakon njezine smrti 2006. godine, osnovana je Zaklada „Ana Rukavina” koja pod sloganom „Želim život!” prikuplja sredstva za razvoj Hrvatskog registra donora koštane srži.

FOTO: ZAKLADA "ANA RUKAVINA"