LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Kućni ljubimci

Veterinarski fakultet podijelio savjete za brigu o psima tijekom visokih temperatura

Tijekom ljeta i visokih temperatura, uz obveznu uživanciju s kućnim ljubimcima, potrebno je i adekvatno skrbiti o njima.

Tijekom ljeta i visokih temperatura, uz obveznu uživanciju s kućnim ljubimcima, potrebno je i adekvatno skrbiti o njima.

Iako je danas poprilično tmuran i hladan dan, već nas za koji dan čekaju vrlo visoke temperature koje i mi jedva podnosimo, a koje osobito teško padaju našim kućnim ljubimcima. Stoga, kako bi se ispravno pobrinuli za svoje ljubimce, Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu podijelio je nekoliko savjeta, a mi ih prenosimo u nastavku.

Toplotni udar i tekućina

Kao prvo, tijekom visokih temperatura zraka važno je prilagoditi brigu za vaše kućne ljubimce kako biste preventirali negativne posljedice poput toplotnog udara. Tijekom dana osigurajte psu boravak u hladu te dovoljne količine vode, a istrčavanja i aktivniju igru planirajte tijekom jutra i večeri kada su temperature niže.

Ne ostavljajte pse u autu i pazite na vrućinu asfalta

Važno je nikada ne ostavljati pse same u autu, čak i na kratko vrijeme uz otvoreni prozor to može biti fatalno. Asfalt se na visokim temperaturama može jako zagrijati te izazvati opekline šapa, stoga provjerite rukom temperaturu asfalta prije šetnje – ako vam je prevruće nekoliko sekundi držati ruku, onda je prevruće i za šape vašeg ljubimca.

Nemojte brijati pse

Nemojte brijati pse, ošišajte im i skratite dlaku, no nikako ne ostavljajte kožu nezaštićenu dlakom. 

More

Nemojte dopustiti psima da piju more te ih nakon kupanja u moru isperite slatkom vodom. 

Rizične skupine

Osobito pazite na štence, starije i pretile pse, brahiocefalične pasmine (s kratkim njuškama) i pse sa srčanim i dišnim bolestima, budući da su oni posebno osjetljivi na visoke temperature.

Na kraju, s Fakulteta poručuju da uživate u ljetnim radostima uz odgovarajuću brigu za svoje ljubimce!
FOTO: FLICKR