LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Prednosti dobrog sna

Uz ostanak doma i dobar san iz izolacije izlazimo zdraviji i ljepši nego ikad!

Nikad nije bilo lakše biti produktivniji – sve što trebate jest ostati doma i pritom kvalitetno spavati.

Nikad nije bilo lakše biti produktivniji – sve što trebate jest ostati doma i pritom kvalitetno spavati.

Vrijeme u izolaciji može biti prilika da se konačno dobro naspavamo. Neki se možda još privikavaju na novi način života, pa se iz čista mira bude u vrijeme kada su odlazili na posao, drugi se ne mogu natjerati da odu spavati prije 2 ujutro, a treći koriste svaku priliku da malo odrijemaju i da odmore od pretjeranog odmaranja. Bez obzira na to u koju skupinu spadate, vjerojatno je svima poznato da dobar san ima nekoliko prednosti, a nek kažu i da doprinosi ljepoti kože.

Spavanje ublažava iritacije i čini kožu glađom

Jeste li ikada primijetili da vam koža ujutro izgleda ljepše nego ostatak dana? Dok spavate smanjena je razina stresa koji inače nepovoljno utječe na organizam i uzrokuje razne upale i iritacije koje mogu biti vidljive na koži ili skrivene negdje unutar organizma. Osim toga, koža se stalno obnavlja, ali taj je proces najintenzivniji tijekom spavanja – tada stanice kože aktivno rastu i obnavljaju se, a koža se odmara od svih negativnih utjecaja, kao što su dim cigarete, zagađeni zrak, šminka i drugi.

Vaša koža neće biti ljepša ujutro ako joj navečer ne pružite ono što zaslužuje – skidanje šminke i hranjenje bogatim, aktivnim sastojcima koji će joj pružiti dovoljno hidratacije.

Kvalitetan san znači bolje pamćenje

Sigurno ste nekad doživjeli da vam je koncentracija užasna dan nakon neprospavane noći. Teško je ostati budan, pratiti što profesor govori, a pogotovo to zapamtiti ili razumjeti. Mozak tijekom spavanja obrađuje sve informacije koje je taj dan dobio i na neki nas način priprema za novi dan. Dok vi spavate mozak i dalje radi, pa mu barem pružite pravu radnu atmosferu! 

Dobar san donosi kvalitetno odrađen posao

Kao što smo već ranije spomenuli, dovoljno sna utječe na našu koncentraciju, a ako morate odraditi nekakav važan ispit ili posao, nađite vremena za san. Studenti često spavanje stave na zadnje mjesto pa pred težak ispit ne spavaju gotovo ništa. Teško je promijeniti navike jednog kampanjca, ali rezultati na ispitima sigurno će biti bolji uz drukčiji način života. Rasporedite li gradivo po danima i pritom kvalitetno odspavate svaki dan, vaš će mozak bolje upijati nove informacije, a to će rezultirati boljim ocjenama. Ako je riječ o poslu, dobar san svakako je nužan kako biste se mogli u potpunosti unijeti u posao koji obavljate, a svakako nije poželjno da pred kolege dođete s podočnjacima do poda.

Spavanje pozitivno utječe na naše emocionalno stanje

Preživite noć sa samo dva sata sna, a onda biste idući dan najradije nekome otkinuli glavu. Budete nervozni, razdražljivi i bezvoljni i sve to zbog umora koji slijedi nakon neprospavane noći. Možda se čak i posvađate s nekim pa imate grižnju savjest ostatak dana. Ovo ponovno dovodi do stresa koji će sa sobom donijeti razne upale, a koje bi onda mogle uzrokovati akne ili nešto još gore. Nemojte se bespotrebno dovoditi u ovu situaciju, pružite si dobar san kako biste vi, kao i svi oko vas, bili sretniji!

Kao što se često ističe ovih dana, nije teško biti heroj jer je dovoljno da ostanete doma, pa je ovo savršena prilika da dovedete u red spavanje i promijenite životne navike.
FOTO: UNSPLASH