LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Cijepljenje protiv koronavirusa

Utrošeno više od 3 milijuna doza cjepiva; ravnatelj HZJZ-a Capak naveo najčešće nuspojave

U subotu, 24. srpnja, broj ukupno apliciranih doza cjepiva protiv bolesti COVID-19 dosegao je 3 005 376.

U subotu, 24. srpnja, broj ukupno apliciranih doza cjepiva protiv bolesti COVID-19 dosegao je 3 005 376.

S jučerašnjim je danom utrošeno više od 3 milijuna doza cjepiva protiv koronavirusa u Hrvatskoj. Ukupno je 1 620 106 osoba cijepljeno prvom dozom, a od njih je 1 385 270 cijepljeno dvjema dozama, dok je cijepljenje završilo za 1 429 990 osoba (44 720 doza Janssen cjepiva, a ostali su cijepljeni dvjema dozama ostalih cjepiva).

Ravnatelj HZJZ-a, epidemiolog izv. prof. dr. sc. Krunoslav Capak, podsjetio je da ni nakon 3 milijuna utrošenih doza cjepiva nije bilo smrtnih ishoda od cijepljenja, a najčešće nuspojave su i očekivane nuspojave koje se javljaju prilikom cijepljenja: 

– I nakon utrošenih više od 3 milijuna doza, HALMED nije zaprimio niti jednu prijavu sumnje na nuspojavu sa smrtnim ishodom za koju je utvrđena uzročno-posljedična povezanost s cijepljenjem. Od zaprimljenih 4435 prijava sumnji na nuspojave, najčešće prijavljene nuspojave odnosile su se na povišenu tjelesnu temperaturu, bol na mjestu primjene, glavobolju, bol u mišićima, zimicu, opću slabost, umor, crvenilo na mjestu primjene cjepiva, mučninu i bol u zglobovima. Riječ je o očekivanim nuspojavama – rekao je Capak. 

Najveći obuhvat cijepljenih prvom dozom postignut je u Gradu Zagrebu (46,1% ukupnog stanovništva, odnosno 55,8% odraslog stanovništva), a završeno cijepljenje u najvećem je obuhvatu ostvareno također u Gradu Zagrebu (40,4% ukupnog, odnosno 48,9% odraslog stanovništva), stoji u priopćenju.

Udio cijepljenih u ukupnom broju stanovništva za svaku pojedinu županiju dostupan je na poveznici

FOTO: PIXABAY