LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Sigurniji odnosi

Uskoro nova vrsta kontracepcije za muškarce

Kontracepcijske pilule za muškarce konačno dobile kliničku potvrdu.

Kontracepcijske pilule za muškarce konačno dobile kliničku potvrdu.

Farmaceutske kompanije konačno bi mogle pustiti na tržište kontracepcijske pilule za muškarce. Znanstvenici su na pragu dobitne formule, otkriva Washington Examiner. Oralni kontraceptivi za muškarce, koji se uzimaju jednom dnevno, ovog su mjeseca dobili kliničku potvrdu, objavljeno je na godišnjoj konferenciji američkih endokrinologa, prenosi Jutarnji.

Na konferenciji je predstavljena studija prema kojoj su dvije pilule uspješno prošle testiranje. Obje tablete bile su učinkovite u suzbijanju hormona potrebnih za proizvodnju sperme. Tablete tijelu daju dovoljno sintetskih hormona da uspiju sniziti testosteron dovoljno da ograniče proizvodnju sperme, a da se izbjegne hipognadizam, odnosno problem preniske razine testosterona.

Teret sprečavanja trudnoće prevelikim dijelom pada na žene, jer previše muškaraca odbija koristiti kondome ili podvrgnuti se vazektomiji, zahvatu zatvaranja kanalića koji provode spermu iz testisa.

- Pozitivna iskustva muškaraca u kliničkim ispitivanjima i visoke ocjene ove muške pilule trebale bi poslužiti za informiranje javnosti o potencijalnoj širokoj dostupnosti muške kontrole rađanja u nadolazećim desetljećima - rekla je znanstvenica Tamar Jacobsohn.

Nakon što je američki Vrhovni sud preokrenuo presudu u slučaju Roe protiv Wadea kojom je 1973. u SAD-u legaliziran pobačaj na saveznoj razini, sve veći broj Amerikanaca raspituje se o vazektomiji. Jer nije problem samo ukidanje prava na pobačaj u polovini američkih saveznih država, nego i najave da bi iduća na redu mogla biti zabrana kontracepcije. To je prouzročilo vrtoglavi porast Google pretraživanja, prenosi washingtonski list. Liječnici u Kaliforniji, New Yorku i Iowi potvrdili su za Washington Post da su primijetili skok u broju pacijenata koji traže vazektomiju. Urolog iz Los Angelesa Philip Werthman izvijestio je o povećanju od "300 do 400 posto" u broju konzultacija o vazektomiji koje je imao nakon što je početkom svibnja procurio nacrt mišljenja Vrhovnog suda, koje je konačno objavljeno krajem lipnja.

FOTO: PEXELS