LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Vikend savjet

Top 5 namirnica za uspješno liječenje mamurluka

Svi smo se ponekad našli u situaciji da smo krivo procijenili vlastite kapacitete i sutra dan vodili borbu s posljedicama sinoćnjeg provoda. Donosimo ti popis najboljih namirnica koje će ti pomoći s mamurlukom.

Svi smo se ponekad našli u situaciji da smo krivo procijenili vlastite kapacitete i sutra dan vodili borbu s posljedicama sinoćnjeg provoda. Donosimo ti popis najboljih namirnica koje će ti pomoći s mamurlukom.

Druženje s frendovima otišlo je malo dalje nego što je bilo planirano, ili te koja čašica više naprosto prevarila i imaš tu nesreću boriti se s mamurlukom i dobro poznatim simptomima poput mučnine, glavobolje, osjetljivosti na svjetlo i boli u mišićima? Na tvoju sreću ljudi su tijekom povijesti smišljali različite lijekove za mamurluk i otkrili namirnice koje znanstveno dokazano umanjuju mamurluk.  


Voda


Alkohol je diuretik koji tjera tekućinu iz ljudskog tijela. Kada količine alkohola ne nadomještamo s jednakim količinama vode, tijelo počne crpiti vodu iz mozga i to je razlog mamurnih glavobolja. Unos vode u organizam prije spavanja može spriječiti nastanak jutarnjih glavobolja, no jednako važno je konzumiranje vode ujutro, odnosno dan poslije. 


Sportska pića


Sportska pića, kao i kokosova voda puni su elektrolita koji su prijeko potrebni našem tijelu, a izgubljeni su prilikom konzumacije velikih količina alkohola.  


Đumbir ili menta


Za smirenje želučanih tegoba i mučnine najbolji su saveznici menta i đumbir i to bilo svježi, bilo sušeni, bilo u obliku soka ili čaja. 


Banana


U borbi protiv jutarnjeg mamurluka uvelike vam može pomoći banana koja je bogata kalijem i magnezijem, najznačajnijim elektrolitima koji se gube prilikom unosa alkohola.


Masna hrana


Konzumacija hrane s visokim postotkom masnoće može smanjiti rizik od mamurluka. Iako tanjur pun masne hrane dan nakon koje čašice više i nije privlačna opcija, savjetujemo da pokušate barem sa zdravim mastima odnosno: maslinovim uljem, lososom i avokadom.

Svakako nemojte pasti u zamku dobro poznatih savjeta poput klin se klinom jer dodatna konzumacija alkohola može samo produljiti vašu agoniju. Također, ne preporučujemo pijenje kave koja je također diuretik i samo će pospješiti daljnju dehidraciju organizma. Bonus savjet, izbjegnite konzumaciju soka od naranče koji vam u slučaju mučnine može samo dodatno iziritirati želudac.  
FOTO: PEXELS