LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Društvene mreže

Tinejdžerice diljem svijeta razvijaju tikove od – TikToka

Od početka pandemije broj tinejdžerica s tikovima i simptomima Touretteova sindroma udeseterostručio se. Liječnici su uspjeli naći poveznicu među njima – TikTok.

Od početka pandemije broj tinejdžerica s tikovima i simptomima Touretteova sindroma udeseterostručio se. Liječnici su uspjeli naći poveznicu među njima – TikTok.

Od početka pandemije djevojčice tinejdžerskog uzrasta javljaju se liječnicima s razvijenim tikovima (naglim pokretima i verbalnim ispadima), piše Wall Street Journal

Djevojke u pedijatrijskim bolnicama u Sjedinjenim Američkim Državama, Kanadi, Australiji i Velikoj Britaniji učestalo se pojavljuju kod doktora sa simptomima Touretteova sindroma – naglim pokretima ruke ili vrata, psovkama i naglim povicima. Eksperti su pronašli jednu poveznicu u tom naglom povećanju slučajeva – popularnu društvenu mrežu TikTok.

Većima djevojaka s detektiranim simptomima uglavnom su na TikToku također gledale sadržaj koji prikazuje Touretteov sindrom – nevjerojatan fenomen jest da takvi videi kumulativno imaju čak 4,8 milijardi pregleda. 

Mnogi liječnici smatraju kako TikTokeri zapravo nemaju Touretteov sindrom, nego se pretvaraju zbog tog apsurdnog trenda – poremećaj se mnogo češće pojavljuje kod dječaka nego kod djevojčica te se razvija postepeno tijekom godine. Ipak, navode kako se kod djevojaka koje su se obratile za pomoć simptomi čine stvarnima
– Djeca pokušavaju naći pomoć i podršku za anksioznost i druge probleme te ih traže na TikToku i drugim društvenim mrežama, što im se kasnije vraća na užasan način. – izjavio je neurolog jedne od djevojčica koja je počela pokazivati poremećaje.
Caroline Olvera, stručnjakinja za poremećaje kretnji, napravila je analizu tri tisuće videa na TikToku te ustanovila da čak 19 od 28 najvećih influencera s Touretteovim sindromom tvrdi da im je gledanje sličnih videa intenziviralo simptome. Također, primijetila je da mnogi izgovaraju riječ beans (grah) s britanskim naglaskom, čak i oni koji ne govore engleski. Nakon toga je shvatila da jedan od najvećih influencera s Touretteovim sindromom često izgovara upravo tu riječ.

Stručnjaci su dali nekoliko savjeta u situaciji pojave ili pogoršanja simptoma. Među njima su odmor od društvenih mreža, traženje stručne pomoći, održavanje rutine i fizička aktivnost.
FOTO: PIXABAY