LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Reproduktivno zdravlje

Sve je manje mladih koji upotrebljavaju kondome pri spolnom odnosu

Neznanja mladih stručnjaci su svjesni zbog čega je i pokrenuta digitalna kampanja „Nema maženja bez paženja” kojom nastoje promijeniti neosviještenost mladih o njihovom zdravlju.

Neznanja mladih stručnjaci su svjesni zbog čega je i pokrenuta digitalna kampanja „Nema maženja bez paženja” kojom nastoje promijeniti neosviještenost mladih o njihovom zdravlju.

4. rujna obilježava se Svjetski dan spolnog zdravlja, čijim povodom je Hrvatski zavod za javno zdravstvo završio svoju ljetnu kampanju o spolnom zdravlju Nema maženja bez paženja

Potreba za takvom kampanjom proizlazi iz činjenice da mladi u Hrvatskoj, prema međunarodnom istraživanju u kojem je sudjelovala i Hrvatska, sve manje koriste kondome prilikom spolnih odnosa, prenosi HRT

Dijana Jovičić Zurić, epidemiologinja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, istaknula je za Dnevnik HRT-a kako posljednji podaci u istraživanju govore da je tek 60 posto mladića i 50 posto djevojaka koristilo zaštitu prilikom spolnih odnosa, dok je u prethodnim valovima istraživanja čak 80 posto mladih koristilo zaštitu. 

Klamidija, ureaplazma, mikoplazma, HPV, gonoreja i ostale bolesti i infekcije prenose se spolnim putem i mogu ostaviti teške posljedice na reproduktivno zdravlje i žena i muškaraca, upozorava za HRT Danijel Bursać, specijalist ginekologije i opstetricije. 

– Spolno prenosive bolesti mogu uzrokovati dugotrajne posljedice na reproduktivno zdravlje kako žena tako i muškaraca. Mogu uzrokovati i neke pretkancerozne, odnosno kancerozne promjene ukoliko se ne otkriju u ranom stadiju – upozorio je liječnik.

Stručnjaci su svjesni neznanja mladih, zbog čega spomenutom kampanjom Nema maženja bez paženja nastoje promijeniti neosviještenost o njihovom zdravlju. U sklopu kampanje Hrvatski zavod za javno zdravstvo pripremio je i edukativnu brošuru u kojoj na jednostavan i pristupačan način donosi sve što mladi trebaju znati o reproduktivnom zdravlju. Brošuru je moguće preuzeti na poveznici

FOTO: PIXABAY