LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
EU projekt

Splitski Medicinski fakultet sudjeluje u velikom medicinskom projektu „SI4CARE“; održan koordinacijski sastanak

Glavni cilj projekta SI4CARE je doprinos stvaranju učinkovitog transnacionalnog ekosustava za primjenu socijalnih inovacija u integriranim zdravstvenim uslugama.

Glavni cilj projekta SI4CARE je doprinos stvaranju učinkovitog transnacionalnog ekosustava za primjenu socijalnih inovacija u integriranim zdravstvenim uslugama.

Nastavni zavod za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije u suradnji s Medicinskim fakultetom Sveučilišta u Splitu, organizirao je prvi transnacionalni sastanak projekta SI4CARE (Social Innovation for integrated health CARE of ageing population in ADRION Regions). Ukupna vrijednost projekta SI4CARE, sufinanciranog iz INTERREG V-B Jadransko-jonskog programa transnacionalne suradnje 2014.-2020., čija je provedba započela u prosincu 2020., a završetak  predviđen u svibnju 2023., iznosi 2.373.381,04 eura.

Glavni cilj projekta SI4CARE je doprinos stvaranju učinkovitog transnacionalnog ekosustava za primjenu socijalnih inovacija u integriranim zdravstvenim uslugama za starije stanovništvo. Projektni cilj bit će ostvaren prvenstveno uspostavljanjem zajedničke suradničke mreže; provedbom predviđenih pilot akcija; izradom zajedničke transnacionalne strategije i pratećih nacionalnih/regionalnih akcijskih planova.

U svrhu uspješne provedbe predviđenih projektnih aktivnosti, 15. i 16. srpnja 2021. godine u prostorijama Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Splitu održan je koordinacijski projektni sastanak. Okupio je predstavnike projektnih partnera s područja Hrvatske, Italije, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Grčke i Srbije. Uz vodećeg projektnog partnera Sveučilište u Ljubljani te projektnog partnera Instituta Jožef Stefan iz Slovenije, okupili su se predstavnici Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Splitu i Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije Bosne i Hercegovine,  Javnozdravstvene ustanove Dom zdravlja Tivat iz Crne Gore, Specijalne bolnice za liječenje i rehabilitaciju Merkur iz Srbije, Općine Miglierine iz Italije te Nacionalnog i Kapodistrijskog Sveučilišta u Ateni i Fonda za regionalni razvoj regije srednje Makedonije iz Grčke.

Prisutne je u ime domaćina pozdravila i zaželjela srdačnu dobrodošlicu prof. dr. sc. Katarina Vukojević prodekanica za znanost, poslijediplomske studije i međunarodnu suradnju Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Splitu. Potom se sudionicima obratio red. prof. dr. Vlado Dimovski ispred Sveučilišta u Ljubljani kao vodećeg partnera, te se zahvalio na prisustvu i posebno istaknuo važnost transnacionalne suradnje kao temelja uspješne provedbe cjelokupnih projektnih aktivnosti.

U sklopu prvog dana sastanka projektni partneri raspravili su stanje provedbe sveukupnih komunikacijskih i upravljačkih aktivnosti, ali i brojnih predviđenih tematskih aktivnosti. Posebna pažnja posvećena je analizi trenutačnog stanja u području socijalnih inovacija i zdravstvenih usluga usmjerenih na starije stanovništvo ADRION programskog područja, postojećim izazovima i preprekama koje dovode do negativnih utjecaja na nastanak inovacija, učinkovitost i djelovanje zdravstvenih sustava, ali i identificiranim primjerima dobre prakse za starije stanovništvo u području telemedicine/kućne njege te mobilnosti pacijenata/dostupnosti zdravstvenih usluga.

U drugom dijelu sastanka detaljno je predstavljen okvir i plan razvoja zajedničke transnacionalne strategije i pratećih nacionalnih/regionalnih akcijskih planova koji će dati smjernice za unapređenje zdravstvenih usluga za starije osobe na geografskom području djelovanja svakog projektnog partnera. Prisutnima je predstavljen i okvir rada transnacionalnog Living Laba u sklopu kojeg će odabrani članovi razvijati inovativnu transnacionalnu strategiju i projektne pilot akcije. 

U sklopu drugog dana sastanka održan je i live learning koji je okupio i ključne dionike izvan projekta, a na kojem su predstavljeni identificirani primjeri dobre prakse koji su korišteni za osmišljavanje projektne pilot akcije na području Splitsko-dalmatinske županije. Potom je predstavljena i početna ideja pilot akcije, čiji je glavni cilj unaprijediti kvalitetu zdravstvenih usluga koje se pružaju starijem stanovništvu uz pomoć suvremenih digitalnih prijenosnih tehnologija i senzora.

FOTO: MEDICINSKI FAKULTET U SPLITU