LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Mišljenje znanstvenika

Sezonska depresija: je li krivac prekomjerno trošenje ili nešto drugo?

„Opasnosti života bez sunčeve svjetlosti, zaista su stvarne“, upozorava znanstvenik Steve Jones.

„Opasnosti života bez sunčeve svjetlosti, zaista su stvarne“, upozorava znanstvenik Steve Jones.

Siječanjska depresija – je li njen jedini uzrok prekomjerno blagdansko trošenje? Nije. Steve Jones, londonski znanstvenik naveo je razlog zašto zimi ljudi osjećaju teške poremećaje raspoloženja ili depresiju, piše BBC.
 

„Nedostatak sunčeve svjetlosti znači da vaš imunološki sustav ne radi tako dobro, vaši obrambeni mehanizmi ne rade tako dobro.“ – rekao je.

 

VEZANO: Mentalno zdravlje i internet: istraživanje s drugačijim rezultatima
Detaljnije objašnjenje pružila je znanstvenica Aarti Jagannath, koja loše raspoloženje i druge simptome krivi na poremećaj cirkadijalnog ritma – „unutarnji timer“ namješten na 24 sata.

Znanstvenica je objasnila da on vremenski usklađuje naše procese i ponašanje, a postavlja se svakim danom u vrijeme izlaska sunca.
 

„Svi aktivni procesi su ograničeni na dan, a svi procesi obnove čuvaju se za noć.“ – rekla je. 

 

VEZANO: Blagdanska avantura potrošnje: pozivamo studente da sudjeluju u velikom istraživanju!No, umjetno svjetlo s mobitela, računala ili slično, može zbuniti naše tijelo, što uzrokuje poremećaje u ritmu. U konačnici se zbog toga osjećate puno depresivniji tijekom dana ili ne možete zaspati noću. Poseban krivac za to su i noćne smjene.
 

„Sustavi unutar vašeg tijela obično se desinkroniziraju, pa imate veću incidenciju dijabetesa, pretilosti, kardiovaskularnih bolesti.“ – objasnila je Jagannath.


S njom se slaže i Jones, koji napominje da i Svjetska organizacija prepoznaje rad noću kao prijetnju zdravlju.Radnici postaju zbunjeni i njihova smjena nikako se ne prilagođava njihovom cirkadijalnom ritmu.

FOTO: CANVA, ILUSTRACIJA