LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Znanstveno istraživanje

Samački život uzrokuje senilnost

Iako mnogima samački život godi, čini se da bez ljubavi ne možemo zdravo živjeti. Novo istraživanje utvrdilo je da samci imaju 42 posto veći rizik od pojave demencije.

Iako mnogima samački život godi, čini se da bez ljubavi ne možemo zdravo živjeti. Novo istraživanje utvrdilo je da samci imaju 42 posto veći rizik od pojave demencije.

Biti sam nije prokletstvo; naprotiv, ima mnoge prednosti. Puno je gore biti u lošoj vezi jer negativne emocije narušavaju naše psihičko zdravlje. Tek kada potpuno prihvatimo i zavolimo sebe, možemo ostvariti i sretnu vezu. Samački život pruža nam vrijeme da upoznamo sami sebe.

Kada shvatimo što želimo ili ne želimo, postajemo zreli za izgradnju odnosa s drugima. S druge strane, samački život ne bi trebao trajati predugo. Društvena smo bića te nam je potrebna ljubav koju ćemo dati i primiti kako bismo bili sretni i zadovoljni.  

Prema rezultatima istraživanja koje je provelo Londonsko sveučilište (University College London) utvrđeno je da samci imaju 42 posto veći rizik od pojave demencije. Provedeno je četrnaest studija s više od 800 000 osoba koje imaju više od 65 godina.

Riječ je o bolesti koja se još naziva senilnost, a podrazumijeva gubitak pamćenja, odnosno pogoršanje intelektualnih sposobnosti koje vode do oštećenja fizičkog i psihičkog funkcioniranja. Javljaju se različiti simptomi poput poremećaja govora, poteškoća s razumijevanjem i nemogućnost prepoznavanja predmeta. Alzheimerova bolest sve je učestaliji oblik demencije među starijim osobama.

Nažalost, lijek za potpuno ozdravljenje ne postoji, već se simptomi ublažavaju pomoću simptomatskog liječenja koje podrazumijeva antidepresive, antipsihotike i anksiolitike. Najbolja je prevencija fizička aktivnost, pravilna i zdrava prehrana te društvenost. Druženje s voljenom osobom s kojom smo izgradili sretnu i stabilnu vezu također je važno za naše zdravlje.

FOTO: PIXABAY