LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Trikovi za ljepšu kosu

Rižina voda za kosu: Zašto je dobra i kako ju možete napraviti i kod kuće?

Visoka razina škroba u rižinoj vodi za kosu može imati pozitivan učinak na osnaživanje folikule dlake na području tjemena, ali i kroz cijelu kosu. Djeluje slično kao i proteini te tako ojačava dlaku.

Visoka razina škroba u rižinoj vodi za kosu može imati pozitivan učinak na osnaživanje folikule dlake na području tjemena, ali i kroz cijelu kosu. Djeluje slično kao i proteini te tako ojačava dlaku.

Rižina voda za kosu je upravo ono što joj ime govori – voda koja je ostala nakon ispiranja riže. Obično se u pripremi riže za konzumiranje u nekom koraku ona treba isprati, prije ili nakon kuhanja. U toj vodi tada, vjeruje se, ostaju brojni nutrijenti, ugljikohidrati i škrob. Umjesto bacanja ove vode, ona se može iskoristiti za bolje zdravlje kose i tjemena. Neki stručnjaci navode da pomaže samo kod tjemena, neki da samo kod kose dok većina navodi kako može imati dobrobiti za jedno i drugo, piše N1

Povijest korištenja ovog tretmana seže u Japan kada su rižinu vodu koristile žene višeg staleža kojima je upravo to pomagalo da održavaju svoju kosu dugom i sjajnom. Riža se u njihovoj kulturi koristi i u prehrani. Upravo prilikom izrade riže za hranu se može koristiti njena voda.

Rižina voda bogata je vitaminima, aminokiselinama i mineralima poput cinka, magnezija, vitamina B i C te antioksidansima. Ovi sastojci mogu povoljno utjecati na kožu tjemena te poticati stvaranje zdravog okruženja i rasta jake, čvrste i zdrave kose. Antioksidansi u rižinoj vodi za kosu mogu pomoći u popravku oštećenih stanica te njeguju folikulu dlake. Sve to potpomaže bolji rast kose.

Visoka razina škroba u rižinoj vodi za kosu može imati pozitivan učinak na osnaživanje folikule dlake na području tjemena, ali i kroz cijelu kosu. Djeluje slično kao i proteini te tako ojačava dlaku.

Kako napraviti rižinu vodu za kosu?

Rižina voda može se izraditi prije kuhanja. Radi se tako da se riža stavi u mlaku vodu i promiješa. Dovoljna količina vam je ona koju ćete koristiti za izradu hrane idućeg dana. Ovako rižu možete ostaviti na sobnoj temperaturi do 24 sata, ali je važno da je pokrijete. Nakon 24 sata bi se mogla pokvariti pa je ne bi trebalo namakati duže od toga. Stavite je u hladnjak do trenutka kad ćete je koristiti. Tako može stajati do tjedan dana.

Osim što se rižina voda može izraditi od sirove riže koja je odstajala namočena u vodi, može se iskoristiti i ona nakon kuhanja. Jednostavno u lonac stavite rižu koju ćete koristiti za izradu hrane bez da ste je ranije namakali.

Nakon kuhanja vodu nemojte baciti već je ostavite da se ohladi. Bit će dosta gusta, ali ne bi trebala imati miris. Nakon što se ohladi prebacite dio u posudu koju ćete koristiti za pranje ili ispiranje kose, a ostatak spremite u hladnjak. Trajanje rižine vode za kosu će biti oko tjedan dana ako se drži na hladnom.
FOTO: UNSPLASH