LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
SVJETSKI TJEDAN CIJEPLJENJA

Riječki studenti projektom Cjepko zna informiraju građane o cjepivima; čekaju vas na Korzu

Pomoću edukativnih knjižica informirat će korisnike o cjepivima i bolestima protiv kojih se cijepimo te najvažnijim pojmovima bitnima za razumijevanje procesa cijepljenja.

Pomoću edukativnih knjižica informirat će korisnike o cjepivima i bolestima protiv kojih se cijepimo te najvažnijim pojmovima bitnima za razumijevanje procesa cijepljenja.

Fakultetski odbor svih studenata Medicinskog fakulteta u Rijeci – FOSS MEDRI osmislio je projekt Cjepko zna – najbitnije o cijepljenju s ciljem edukacije šire javnosti, primarno roditelja i onih koji to tek namjeravaju postati i svih onih koji se žele dodatno informirati o cijepljenju i koristi cjepiva kod djece.

Pomoću edukativnih knjižica koje će se dijeliti u pedijatrijskim i ginekološkim ambulantama, ambulantama obiteljske medicine te na javnim mjestima poput riječkog Korza u sklopu ovotjednog Svjetskog tjedna cijepljenja, informirat će korisnike o cjepivima i bolestima protiv kojih se cijepimo te najvažnijim pojmovima bitnim za razumijevanje procesa cijepljenja, piše Novi list.

Projekt se ove godine provodi po prvi put te nije vezan za aktualnu akciju cijepljenja protiv koronavirusa, već je cilj samog projekta suzbijanje stigme o cijepljenju općenito.

Svjetski tjedan cijepljenja održava se svake godine zadnji tjedan u travnju, a ove će ga godine, kako je Antun Mršić, predsjednik FOSS MEDRI-ja, rekao za Novi list, obilježiti promocijom projekta i dijeljenjem promotivnih letaka na Korzu danas od 14 do 16 sati:
– Ovim javnozdravstvenim projektom želimo skrenuti pozornost građana na problematiku koja se dotiče svih nas te je bitna za naše buduće naraštaje. Sredstvo putem kojeg namjeravamo educirati građane te ostvariti ideju našeg projekta jest edukativna knjižica te promocija projekta u središtu grada putem štanda i promotivnih letaka i to u četvrtak od 14 do 16 sati na Korzu.
Mršić je komentirao da su studenti medicine osjetili dužnost što je više moguće educirati ciljanu populaciju, a kvalitetnim informiranjem trude se suzbiti lažne informacije, neprovjerene i znanstveno neutemeljene činjenice o cijepljenju:

– Problematika na koju želimo utjecati je smanjenje cijepljenosti u Hrvatskoj, širenje dezinformacija o cijepljenju te manjak edukacije o njemu. Upravo zbog zahtjevnosti i opsežnosti tematike, šira edukacija teško je dostupna, dok su nepotpune pa i neistinite informacije, pogotovo uz nečasnu namjeru, iznimno lako dostupne, čak i nametljive.

Edukativne knjižice prilagođene su svima, ilustrirane su te se mogu razumjeti i bez medicinskog predznanja. Pisali su je i lektorirali sami studenti FOSS MEDRI-ja uz pomoć djelatnika i stručne literature Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci. Opisani su temelji i proces cijepljenja, imunološki odgovor našeg organizma na cjepivo, sastav obaveznih ali i neobaveznih cjepiva, bolesti protiv kojih se cijepimo i važnost njihove prevencije i eradikacije. Uz knjižicu se dobije i obvezan kalendar cijepljenja građana RH.
– Želimo skrenuti pozornost na stvaran omjer između mogućnosti oboljenja i pojave nuspojava te važnosti stvaranja kolektivnog imuniteta. – dodao je Mršić.

Prema službenim informacijama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo navodi se kako je 2016. cijepljenost u Hrvatskoj znatno opala. Značajan porast broja oboljelih od ospica u Hrvatskoj i Europi 2017. godine rezultat je širenja dezinformacija dobivenih iz neprovjerenih izvora, iskorištavajući strah koji je nastao zbog nedovoljnog znanja populacije o ovoj kompleksnoj temi.

FOTO: PIXABAY