LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Platforma za mlade dizajnere i njihove brandove

Prva kolekcija studentske zadruge Fabric8 co-op pomiče granice nametnutih modnih diktata

Studentska zadruga Fabric8 co-op objavila je prvu u nizu kolecija pod nazivom "Veil Nebula RTW Collection 2016". Kolekcija je svojevrstan hommage modnim velikanima poput Andréa Courrègesa, Pacoa Rabannea i Pierrea Cardina, pionirima futurizma i inovativnosti u modnom svijetu.

Studentska zadruga Fabric8 co-op objavila je prvu u nizu kolecija pod nazivom "Veil Nebula RTW Collection 2016". Kolekcija je svojevrstan hommage modnim velikanima poput Andréa Courrègesa, Pacoa Rabannea i Pierrea Cardina, pionirima futurizma i inovativnosti u modnom svijetu.

Prošle smo godine imali priliku razgovarati s prvom zadrugom studenata Fabric8 co-op koju su samoinicijativno osnovali studenti Tekstilno-tehnološkog fakulteta. U intervjuu najavili su brojne planove za budućnost od kojih se jedan obistinio prošloga mjeseca. Zadruga Fabric8 co-op objavila je svoju prvu u nizu kolekcija nazvanu Veil Nebula RTW Collection 2016.

Kako kažu, kroz duži su period promatrali modno tržište i pritom zaključili kako su današnji modni trendovi nametnuti masovnom proizvodnjom modnih kompanija i zatrpani uličnom modom kopija outfita s modnih pista i iz časopisa, što ih je ih potaknulo da pokušaju pomaknuti granice nametnutih modnih diktata.

Fabric8 ne skriva svoju fascinaciju internetom i novim tehnologijima koje stvarnosti u suvremenom svijetu daju novu dimenziju. Najveći dio inspiracije pronašli su u prošlom vremenu gledajući kroz fiktivne prizme u vremena koja tek prethode.

- Izvor inspiracije za svoju kolekciju pronalazimo unutar vlastitog vizualnog identiteta. Boje loga zadruge pretočene su u temeljne boje kolekcije. Nježna i topla paleta roze u harmoničnom je odnosu s ledenim tirkiznim nijansama. Odredivši temeljne boje, odlučili smo kolekciju predstaviti kroz ženske androgene outfite. -

Prva kolekcija zadruge studenata Fabric8 co-op, FOTO: Facebook/Fabric8 co-op

Kolekcija je svojevrstan hommage modnim velikanima poput Andréa Courrègesa, Pacoa Rabannea i Pierrea Cardina, pionirima futurizma i inovativnosti u modnom svijetu. Također su se referirali na novonastali glazbeni žanr i internretski trend vaporwave, čija se priča temelji na pomalo nostalgičnoj i satiričnoj inspiraciji retro estetikom tehnologije i pop kulture 80-ih i 90-ih godina.

Zanimljivost u odabirima različitih materijala proizlazi iz pokušaja objedinjenja zimske i ljetne kolekcije. Kratke i široke onesize haljine spojene su s teškim, gotovo predimenzioniranim, kaputima od umjetnog krzna, a topli crop topovi od neoprena kombinirani su s prozračnom mrežom i kompletima od tankog kepera. Kolekcija je tako u svojoj raznolikosti i spoju nespojivog zadovoljila sve vremenske uvjete i izmjene godišnjih doba. Moderni materijali poput neoprena i mreže daju kolekciji sportski karakter, dok ju reinterpretirani klasični krojevi A siluete, inspirirani 60-im godinama prošlog stoljeća, čine elegantnom i profinjenom.

Za ovu kolekciju zadruga je uredila i web shop, stoga je kolekcija spremna za prodaju.

- Generalni planovi zadruge su da dalje njeguje start up poduzetništvo kao platformu za mlade dizajnere i njihove brandove. Cilj je pronalaziti nove suradnike, investitore i partnere, te rad na projektima. - izjavila je upraviteljica zadruge Josipa Vurnek. 

Zadruga je predstavila još jednu kolekciju na ovogodišnjem Trećem tjednu dizajna u Zagrebu, koju će široj javnosti predstaviti kasnije, a trenutno rade na ljetnoj kolekciji koja će biti predstavljena na reviji u srpnju ove godine Ujedno Fabric8 co-op u planu ima razne ljetne festivale i sajmove na kojima možete pogledati i kupiti njihove proizvode.

Ostale fotografije prve kolekcije studentske zadruge Fabric8 co-op možete pogledati na njihovoj službenoj mrežnoj stranici ili službenoj Facebook stranici.

FOTO: FACEBOOK/FABRIC8 CO-OP