LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Zdrava hrana za mozak

Problemi s koncentracijom? Isprobajte nove načine prehrane!

Naš mozak troši otprilike 20% kalorija iz tijela, što znači da ga trebamo hraniti kvalitetnim "gorivom" kako bi adekvatno radio tijekom cijelog dana. Donosimo popis namirnica koje se preporuča uključiti u svakodnevnu prehranu.

Naš mozak troši otprilike 20% kalorija iz tijela, što znači da ga trebamo hraniti kvalitetnim "gorivom" kako bi adekvatno radio tijekom cijelog dana. Donosimo popis namirnica koje se preporuča uključiti u svakodnevnu prehranu.

Hrana koju konzumiramo može imati veliki utjecaj na strukturu i zdravlje našeg mozga. Postoje različite namirnice kojima možemo upotpuniti prehranu, a koje značajno pomažu kratkoročnom i dugoročnom pamćenju te koncentraciji.

Naš mozak troši otprilike 20% kalorija iz tijela, što znači da ga trebamo hraniti kvalitetnim "gorivom" kako bi adekvatno radio tijekom cijelog dana. Dokazano je da, primjerice, Omega-3 masne kiseline pomažu u izgradnji i obnovi moždanih stanica. Antioksidansi smanjuju stanični stres i upalu, koji su povezani sa starenjem mozga i neurodegenerativnim poremećajima. Stoga, uključite u svoju prehranu ove namirnice, iskoristite potencijal svoga uma, i čuvajte njegovo zdravlje.

1. Riblje ulje

Riblje ulje izvrstan je izvor Omega-3 masnih kiselina. Istraživanja pokazuju da postoji relacija između viših razina Omega-3 masnih kiselina i boljih kognitivnih sposobnosti. Ribe u ulju bogate Omega-3 su primjerice losos, tuna, sardine ili skuša, a ako niste ljubitelj ribe, izvor Omega-3 možete pronaći u sjemenkama i orašastim plodovima poput oraha, soje ili sjemenki lana.

2. Tamna čokolada

Tamna čokolada bogata je kakaom, koji sadrži flavonoide, odnosno vrstu antioksidansa. Nutricionisti preporučuju konzumirati čokoladu s barem 70% kakaa, što može, među ostalim, poboljšati i učenje.

3. Bobičasto voće

Kao i tamna čokolada, bobičasto je voće bogati antioksidansima. Istraživanja su pokazala da konzumacijom primjerice jagoda, borovnica, kupina ili ribizla, poboljšavamo "komunikaciju" među moždanim stanicama, smanjujemo mogućnost različitih upalnih stanja, poboljšavamo učenje i pamćenje te odgađamo neurodegenerativne poremećaje.

4. Cjelovite žitarice

Konzumacijom cjelovitih žitarica omogaćujemo svoj organizam bogatstvom vitamina E, također važnim za razvoj našega mozga. Preporučena je prehrana sa smeđom rižom, ječmom, bulgurom, zobi i sl.

5. Kava

Omiljeni napitak za kojim rado posegne gotovo svaki student! Kofein dokazano potpomaže stanje budnosti, no ujedno je i dobar pokretač fokusa i procesiranja informacija u mozgu. Kava je također i dobar izvor antioksidansa, no, s obzirom na utjecaj na san, preporuča se umjerena konzumacija.

6. Avokado

Kao izvor zdravih nezasićenih masti, avokado je odlična namirnica za mozak. Konzumiranje nezasićenih masti može smanjiti krvni tlak, a visoki krvni tlak povezan je s kognitivnim padom. Osim avokada, nezasićenim mastima obiluju i bademi, kikiriki, chia sjemenke, sjemenke suncokreta, orasi, riba...

7. Jaja

Stara izreka "Svako jutro jedno jaje organizmu snagu daje" nije uzaludna! Jaja su odličan izvor vitamina B-6 i B-12 te folne kiseline, koji sprečavaju smanjenja mozga i poboljšavaju kognitivne sposobnosti.

8. Brokula

Poznata kao niskokalorična namirnica bogata vlaknima, brokula je ujedno jako dobra za naš mozak. Sadrži spojeve koji se nazivaju glukozinolati, a njihovim razgrađivanjem nastaju izotiocijanati koji smanjuju oksidativni stres i rizik od neurodegenerativnih bolesti. Uz to, brokula je bogata vitaminom C i antioksidansima.

Bez obzira jeste li veći ili manji ljubitelj povrća i voća ili ribe, jaja i žitarica, postoje brojni ukusni recepti prema kojima ćete moći uključiti ove namirnice barem jednom tjedno u svoju prehranu. Učinite to za dobrobit svojega tijela i mozga kao najvažnijeg alata tijekom studiranja.
FOTO: UNSPLASH