LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Akcija Životne linije

Povodom Svjetskom dana mentalnog zdravlja sade se stabla na prostoru Klinike za psihijatriju Vrapče

Stabla su simbol donošenja novog života u mentalno zdravlje Republike Hrvatske, a sadit će se 14. listopada.

Stabla su simbol donošenja novog života u mentalno zdravlje Republike Hrvatske, a sadit će se 14. listopada.

Svjetski dan mentalnog zdravlja obilježen je 10. listopada 2021. godine na inicijativu Svjetske zdravstvene organizacije, a Udruga Životna linija tim povodom organizira akciju sadnje sedam novih stabala na prostoru Klinike za psihijatriju Vrapče.

Stabla su simbol donošenja novog života u mentalno zdravlje Republike Hrvatske. Sadnice je za potrebe ove akcije donirao Zrinjevac, na čemu im organizatori posebno zahvaljuju. Cilj je akcije podizanje svijesti o važnosti mentalnog zdravlja za svakog pojedinca, ali i opće brige za druge ljude.

Akcija sađenja stabla održat će se u četvrtak, 14. listopada 2021. godine, u 11:00 sati kod kafića Svitanje unutar kruga Klinike za psihijatriju Vrapče (zbog učestalih kiša bilo je nemoguće ranije prirediti akciju). Udruga Životna linija organizira ovu akciju u suradnji s prijateljskim udrugama iz područja mentalnog zdravlja: Svitanje i Ludruga. 

Mentalno zdravlje sastavni je dio općeg zdravlja koje je preduvjet kvalitete življenja, a vrlo često i života samog. Činjenica da je čak i fizičko zdravlje često zanemareno usprkos očitim tjelesnim znakovima, alarmira nas da je situacija s mentalnim zdravljem po pitanju nebrige još i gora. Počevši od samog pojedinca, problemi nastaju kada znakove narušenog mentalnog zdravlja najprije pojedinac sam ne primijeti u njihovom začetku, a zatim ih počne ignorirati pa negirati, a nakon toga izbjegavati ili ih počne neadekvatnim načinima rješavati što dovodi do novih problema koji isto tako traže svoja rješenja.

Iznimno je važno razviti svijest o tome kako su mentalne teškoće, bile one veće ili manje, sastavni dio životnog puta svakog pojedinca bez iznimke te da su time i normalne sve dok se ne počnu ignorirati ili skrivati kada postaju abnormalne. Isto tako važno je apelirati na vlastitu savjest u pogledu optužbi i okrivljavanja osobe koja se nalazi u bilo kakvoj vrsti narušenog mentalnog zdravlja.

Udruga Životna linija zalaže se za opći napredak mentalnog zdravlja u Republici Hrvatskoj, a naročito za širenje svijesti o potrebi pojačane prevencije suicida i depresije. Djeluje na volonterskoj osnovi i pruža podršku suicidalnim i depresivnim osobama. Svi koji trebaju pomoć mogu se obratiti na e-adresu udruge pomoc@pomoc.hr. Volonteri se udruzi mogu pridružiti slanjem poruka na info@zivotnalinija.hr.

FOTO: UNSPLASH