LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Istraživanje

Postignut napredak u liječenju jedne od najčešćih alergija na svijetu

Jedna od najčešćih alergija u svijetu i to na kikiriki mogla bi biti spriječena na način da ova namirnica bude ubačena u hranu djece u ranijoj dobi, najnovije studije pokazuju.

Jedna od najčešćih alergija u svijetu i to na kikiriki mogla bi biti spriječena na način da ova namirnica bude ubačena u hranu djece u ranijoj dobi, najnovije studije pokazuju.

Znanstvenici su došli do nedavne spoznaje da je izlaganje novorođene djece kao i djece u najranijoj dobi kikirikiju, te uvrštavanje ove namirnice u prehranu beba i djece, moglo dovesti do sprečavanja alergije od ovog alergena. Alergija na kikiriki spada u jednu od najčešćih alergija u svijetu, zajedno s alergijama na ribe, jaja, mlijeko, pšenicu te soju. 

To se istraživanje provelo na 146 djece prethodno alergične na kikiriki u periodu života od 0 do 3 godine, dok je samo istraživanje trajalo dvije i pol godine. Skupina od 96 djece dobila je proteinski prah od kikirikija svaki dan čime se doza postepeno ujednačila s konzumacijom šest kikirikija. Preostala su djeca dokle dobila placebo od zobenog brašna. Istraživanje je pritom provedeno pod strogim liječničkim nadzorom. 

Iz skupine od 96 djece, njih 20 je pokazalo remisiju alergije, kao i jedno dijete koje je konzumiralo placebo, odnosno, nisu imali alergijsku reakciju šest mjeseci po završetku terapije. Nadalje, djeca koja su se našla u remisiji bila su u mogućnosti konzumirati dozu od 16 kikirikija. Drugih 20-ero djece koja su konzumirala prah od kikirikija nisu imala remisiju, ali im se povećao alergijski prah. Takva su djeca mogla podnijeti količinu koja odgovara dozi između 6 i 12 kikirikija. Najbolje su rezultate pokazala djeca ispod 12 mjeseci starosti, za čiju je dob i bila češća pojava remisije. 

Mogućnost prevencije alergije u najranijoj dobi

– Ovo sugerira da, ako počnemo s liječenjem u mlađoj dobi, postoji mogućnost pomoći nekoj djeci da postanu nealergična. – rekla je dr. Lisa Wheatley, šefica odjela NIAID odjela za alergiju, imunologiju i transplantaciju.

Znanstvenici ističu kako je ova alergija iznimno opasna i može biti pogubna za život. Djeca koja pate od ove alergije moraju imati pri ruci adrenalin koji si moraju ubrizgati u slučaju alergijske reakcije. Alergija predstavlja dodatan problem jer dijete ne smije imati ni kontakt s osobom koja je tek konzumirala kikiriki. 

– Ne postoje mogućnosti liječenja, što rezultira znatnim opterećenjem za alergičnu djecu i njihove skrbnike kako bi se izbjegla slučajna izloženost. – izjavio je koautor Wesley Burks i dodao – U teškim slučajevima, to može ograničiti slobode djece alergične na kikiriki, posebno kada je u pitanju kretanje u vrtićima ili školama i javnim prostorima gdje je ugrožen pristup sigurnoj prehrani.

Prethodna su ovakva istraživanja pokazala slične rezultate, no period ovog istraživanja faktor je koji čini ovu studiju unikatnom. Znanstvenici su dodali da, iako su rezultati studije obećavajući, ne postoji jedinstveni plan liječenja za djecu s alergijom na kikiriki, te roditelji moraju odvagnuti rizike, koristi i očekivanja prije nego što svojoj djeci dopuste bilo kakvu terapiju.
FOTO: PEXELS