LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
OMILJENO OSVJEŽENJE

Pivo je još gore za organizam nego što se dosad mislilo

Pivo je nezamjenjivi dio brojnih okupljanja i društvenih događanja no posljednja istraživanja upućuju na to da bi ono moglo biti uzrok brojnih zdravstvenih problema.

Pivo je nezamjenjivi dio brojnih okupljanja i društvenih događanja no posljednja istraživanja upućuju na to da bi ono moglo biti uzrok brojnih zdravstvenih problema.

Premda je pivo mnogima omiljeno osvježenje, a svakako i nezamjenjivi dio brojnih okupljanja i društvenih događanja, posljednja istraživanja upućuju na to da bi ono moglo biti uzrok brojnim zdravstvenim problemima.

Potencijalno brojni zdravstveni problemi se naravno odnose na ljude čije je ispijanje piva pretjerano često i količinski neumjereno, dok će oni umjereniji – kojih se ovo istraživanje zapravo i tiče – snositi manje neželjenih posljedica ovog sveprisutnog fenomena.

Prema istraživanju iz 2021. godine u kojem su se proučavale slike mozga čak 25 000 ispitanika koji su konzumirali različite količine alkohola, utvrđeno je kako ne postoji sigurna količina alkohola za mozak. Drugim riječima, znanstvenici su ustanovili kako čak i umjerena konzumacija alkohola – jedno piće dnevno za žene odnosno dva za muškarce – može biti uzrokom značajne štete na mozgu, prenosi N1.

U objavljenoj studiji su ispitana 5128 muškaraca i žena između 35 i 56 godina koji su konzumirali puno piva te je kod njih utvrđen i veći rizik za razvijanje preddijabetesa. Ovdje je svakako bitno spomenuti i to kako je za muškarce taj rizik i inače veći nego za žene, te istaknuti činjenicu kako 5 do 10% ljudi s preddijabetesom razvije i dijabetes tipa 2.

Već su i ranija istraživanja pokazala kako je alkohol sam po sebi kancerogen, a jedno iz 2015. godine ukazalo je na veći rizik za razvijanje raka jetre ili dojke kod onih koji piju puno piva.

Jedna studija iz 2018. godine sugerira kako regularno ispijanje dva alkoholna pića, tri ili više puta tjedno, povećava rizik od prerane smrti i to za čak 20%, piše Eat This.
FOTO: PEXELS