LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Sačuvajte meku kožu

Pet savjeta za zaštitu suhe kože zimi

Suha koža može biti problem tijekom cijele godine, ali najočitija je zimi. Stoga vam donosimo savjete koji će vam pomoći zadržati meku i zdravu kožu za vrijeme hladnih zimskih dana.

Suha koža može biti problem tijekom cijele godine, ali najočitija je zimi. Stoga vam donosimo savjete koji će vam pomoći zadržati meku i zdravu kožu za vrijeme hladnih zimskih dana.

Zimsko doba godine nam je ponovo stiglo – osjećamo to po količini odjeće koju svako jutro oblačimo i veselju izazvanom prvim gutljajem vrućeg čaja ili kave. Zima definitivno ima svojih prednosti, čak i ako nije vaše omiljeno doba godine Božićni praznici, vruća čokolada, ukrašeni gradovi – zima zasigurno ima posebnu atmosferu. No, zbog hladnog zraka i promjene u temperaturi, naša koža, posebice na rukama, može postati veoma suha zimi. Naravno, suha koža može biti problem u bilo koje doba godine, ali samo zimi suha koža postaje bolna.

Što uzrokuje ovu nelagodnu promjenu? Normalna i zdrava koža sadrži ulja koja ju vlaže, čine mekom i nježnom, no ponekad je moguće ukloniti taj sloj ulja, što će vašu kožu učiniti nezaštićenom i grubom na dodir. Suh zrak najčešći je uzrok suhe kože zimi. Suhi i hladni zimski zrak uklanja ulja s kože te ju ostavlja isušenom i grubom. Kako najbolje izbjeći ovu nelagodu za svoju kožu, pročitajte u nastavku.

1.  Redovito provjetravajte svaku prostoriju

Prvi je savjet lagan i besplatan. Ljeti je zrak također suh, a ako u svom domu imate klimu, stvar će za vašu kožu biti još gora. Najbolje je da prostor u kojem živite redovito provjetravate, bez obzira na to koliko je vruće ili hladno. Također, ne spavajte u pretjerano zagrijanim ili hladnim prostorijama – to će vašu kožu učiniti još isušenijom.

FOTO: Pixabay

2. Nemojte pregrijati prostoriju

Pazite koliko su zagrijane prostorije u kojima boravite. Naravno, zimi se svi želimo ugrijati nakon što pobjegnemo od niskih temperatura vani, ali ne pretjerujte. Kako zrak postaje sve topliji, tako koža više gubi vlažnost te može i pucati kao rezultat suhih uvjeta u okolini. U zagrijanim prostorijama od velike pomoći može biti ovlaživač zraka te ga redovito upotrebljavajte.

FOTO: Pixabay

3. Pažljivo birajte kreme koje koristite

Zimi vaša koža ima posebne potrebe – potrebni su vam specijalni proizvodi za njegu kože. Za suhu kožu najbolji su blagi, bezalkoholni i bezmirisni losioni. Losioni za suhu kožu trebaju biti malo gušći. Posebice trebaju pripaziti oni koji imaju problema s aknama jer proizvodi za sprječavanje akni jako isušuju kožu. Stoga pokušajte koristiti proizvode koji sadrže benzoil peroksid.

FOTO: Pixabay

4. Tuširajte se u mlakoj vodi

Pretjerano izlaganje vodi, naročito vrućoj, može isprati prirodna ulja koja štite kožu. Ako vas nakon tuširanja koža zateže, to znači da ste ju isušili, odnosno da ste isprali sva prirodna ulja. Stoga se najbolje tuširati mlakom vodom. Poželjno je koristiti nježne sapune i gelove za tuširanje, kao i hidratizirati kožu losionom unutar pet minuta nakon što ste izašli iz tuša.

FOTO: Pixabay

5. Izbjegavajte grubu odjeću

Zimi se, naravno, želimo što više utopliti, pogotovo u dane kada se termometar nemilosrdno spusti ispod ništice. Uvijek treba pripaziti da ne nosite odjeću koja je gruba, čak i ako vam je taj komad odjeće neodoljivo lijep. Suha je koža posebno osjetljiva, stoga ju dodatna iritacija samo još više ugrožava. Odlučite se radije za laganije materijale poput pamuka.

FOTO: Pixabay

FOTO: PIXABAY