LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Preporuke i savjeti

Otvorena besplatna telefonska linija za osobe sa šećernom bolesti

Osobe sa šećernom bolesti sada mogu potpuno besplatno i anonimno dobiti savjete stručnjaka iz Sveučilišne klinike Vuk Vrhovac KB Merkur.

Osobe sa šećernom bolesti sada mogu potpuno besplatno i anonimno dobiti savjete stručnjaka iz Sveučilišne klinike Vuk Vrhovac KB Merkur.

Iz Hrvatskog saveza dijabetičkih udruga izvijestili su u srijedu da se svi zainteresirani koji trebaju savjet vezan uz šećernu bolest mogu javiti na besplatni Info telefon 01/5530 503, piše Hina.

Linija je pokrenuta u suradnji sa stručnjacima iz Sveučilišne klinike Vuk Vrhovac KB Merkur, a  dostupna je utorkom i četvrtkom od 17 do 19 sati. Tako imate priliku dobiti stručne savjete i preporuke, razgovarati s liječnicima i diplomiranim medicinskim sestrama i to potpuno anonimno ako želite.
– To je posebno važno u razdoblju kad se savjetuje ostanak kod kuće, posebice osobama sa dijabetesom koje zbog svoje kronične bolesti spadaju u rizičnu skupinu, a potrebna pouzdana informacija te koristan i vrijedan savjet može se dobiti od stručnih osoba, ne odlazeći u zdravstvene ustanove. – stoji u priopćenju HSDU-a.
Bez obzira jeste li student sa šećernom bolesti ili starija osoba, kronični ste bolesnik koji spada u rizičnu skupinu pa se svakako ne preporuča izlazak iz kuće, što je i jedan od razloga za pokretanje besplatne linije. Trebate pokušati živjeti zdravo čak i dok ste zatvoreni u kući kako se vaši nalazi ne bi pogoršali, a u tome vam mogu pomoći savjeti koje ćete dobiti na liniji.

Prema procjenama, u svijetu je trenutačno 425 milijuna osoba u dobi od 20 do 79 godina koje su oboljele od šećerne bolesti. U Hrvatskoj je, kako stoji u priopćenju, ta brojka nešto veća od 300 000, odnosno ako se ubroji i 40% osoba kojima bolest možda nije još dijagnosticirana, ta brojka podrazumijeva 500 000 ljudi.
FOTO: UNSPLASH