LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Ekološka održivost

Održava se konferencija Naša dobra hrana; među temama i važnost održivosti prehrambenog sustava

Nužne promjene prehrambenih i poljoprivrednih politika, očuvanje agrobioraznolikosti, solidarni kratki lanci opskrbe i pozitivni primjeri ekoloških modela proizvodnje u fokusu su nadolazeće konferencije Naša dobra hrana.

Nužne promjene prehrambenih i poljoprivrednih politika, očuvanje agrobioraznolikosti, solidarni kratki lanci opskrbe i pozitivni primjeri ekoloških modela proizvodnje u fokusu su nadolazeće konferencije Naša dobra hrana.

Ovogodišnja konferencija Naša dobra hrana održat će se, u organizaciji Zelene mreže aktivističkih grupa (ZMAG), u subotu, 13. studenog 2021. godine, od 10 do 15 sati, na Agronomskom fakultetu u Zagrebu, uz prijenos uživo putem ZMAG-ovih Facebook i YouTube kanala.

Konferencija Naša dobra hrana javni je događaj za sve zainteresirane koji se žele educirati o temama iz područja prehrambenog suvereniteta i agroekologije. U fokusu ovogodišnjeg izdanja bit će propitivanje postojećih poljoprivrednih politika i modela proizvodnje hrane te predstavljanje primjera dobre prakse i pozitivnih utjecaja ekoloških modela proizvodnje i distribucije hrane na naše prehrambene sustave, zdravlje, planet i buduće generacije.

Konferenciju će otvoriti Ronja Dietschmann, europska koordinatorica mreže Good Food Good Farming, poznate po europskoj kampanji za održivost prehrambenog sustava kojom se od nacionalnih vlada zahtjeva promjena prehrambenih i poljoprivrednih politika kako bi se osigurala održiva budućnost za ljude i planet. Ovom će prilikom predstaviti rad mreže, utjecaj na prehrambenu politiku Europske unije i neke od najboljih primjera lokalnih akcija za održive prehrambene sustave.

Mrežu Good Food Good Farming stvorile su aktivističke organizacije civilnog društva 2012. godine sa željom da ukažu na neodrživ i nepravedan sistem prehrambenih politika Europske unije i pomaknu ga u smjeru solidarnosti i obazrivog odnosa prema ekosustavima. Pri tome zagovaraju ekološke i regenerativne metode u proizvodnji hrane, sudjelovanje educiranih i osviještenih građana u solidarnim lancima opskrbe i promjenu javnih politika koje se odnose na hranu kako bi bile više usmjerene na dobrobit malih proizvođača, zdravlje korisnika, očuvanje prirodnih resursa i ublažavanje posljedica klimatskih promjena.

 

Roman Ozimec, istraživač, agronom i prirodoslovac iz udruge ADIPA – Društvo za istraživanje i očuvanje prirodoslovne raznolikosti Hrvatske, na konferenciji će povesti zanimljiv razgovor o važnosti agrobioraznolikosti kao ključnog temelja civilizacijskog opstanka. Pojasnit će pozadinu poljoprivrede kao dijela naše povijesti i tradicije te će nas uvesti u temu agrobioraznolikosti kao jednog od najvažnijih segmenata poljoprivrede, čiji temelj predstavljaju tradicijske sorte i pasmine. Dotaknut će se i pojma agroevolucije, odnosno obnove tradicijske poljoprivrede kao temelja održivog razvoja i očuvanja bioraznolikosti zaštićenih područja, ali i potencijalnog "oruđa" za buduće krizne situacije te za opstanak čovjeka i održive civilizacije.

 

Aktivist za društvene promjene i dobru ekonomiju, ujedno i upravitelj Zadruge za dobru ekonomiju te koordinator Europske mreže za solidarnu ekonomiju - RIPESS EU, Dražen Šimleša, kroz predavanje će predstaviti rezultate istraživanja solidarnih kratkih lanaca opskrbe u Hrvatskoj. U sklopu projekta Our Good Food, krajem prošle i početkom ove godine ZMAG je proveo istraživanje stavova korisnika i proizvođača koji sudjeluju u solidarnim kratkim lancima opskrbe u Hrvatskoj.

Rezultati dobiveni kroz provedenu anketu pružili su dobar uvid u razloge njihova uključivanja u ovakve modele suradnje, razinu njihova zadovoljstva te prioritete i očekivanja koja imaju. Rezultati istraživanja ponudili su i odgovor na neka od najvažnijih pitanja: koliko su solidarni kratki lanci opskrbe uspješni u Hrvatskoj, koliko osoba hrane i koliko se proizvođači mogu osloniti na njih kao izvor svoje ekonomske stabilnosti. Riječ je o prvom takvom istraživanju na razini cijele zemlje te na razini svih inicijativa i grupa u Hrvatskoj.

Drugi dio konferencije rezerviran je za predstavljanje pozitivnih primjera ekoloških modela proizvodnje u Hrvatskoj, ujedno i dijela rješenja na putu stvaranja održivosti prehrambenog sustava. Kao primjeri dobrih priča iz Hrvatske predstavit će se Dino Grgorović iz Eko bire Kampanjola koja u Istri proizvodi ekološko pivo, vodeći se principima održivog poslovanja (craft, eko i lokalno) te Hrvoje Bota iz poduzeća Održivo koji će podijeliti vlastito praktično iskustvo u ekološkoj proizvodnji hrane, regenerativnoj poljoprivredi i permakulturnom dizajnu u Dalmaciji.

Također, studenti Agronomskog fakulteta ispričat će zanimljivu priču o inicijativi Studentski vrt koju su pokrenuli 2018. godine, a čiji je cilj kroz praktično iskustvo širiti znanje o održivoj poljoprivrednoj proizvodnji, zdravom načinu života i ekologiji te povezati studente raznih usmjerenja i fakulteta.

FOTO: MATEJ ČELAR