LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Ozbiljne posljedice bolnih menstruacija

O menstrualnim se bolovima još uvijek ne govori dovoljno u društvu

Prema liječniku Johnu Guillebaudu, menstrualni bolovi mogu biti za tijelo gotovo toliko loši koliko i srčani udar. Unatoč tome, u društvu se ne prepoznaju kao ozbiljna zdravstvena tegoba, zbog čega pate milijuni žena širom svijeta.

Prema liječniku Johnu Guillebaudu, menstrualni bolovi mogu biti za tijelo gotovo toliko loši koliko i srčani udar. Unatoč tome, u društvu se ne prepoznaju kao ozbiljna zdravstvena tegoba, zbog čega pate milijuni žena širom svijeta.

Milijuni djevojaka širom svijeta nekoliko dana svakog mjeseca prikovani su uz krevet zbog jačine menstrualnih bolova. Ne mogu na fakultet, ne mogu na posao, lijekovi ne pomažu. Kada o tome progovore u društvu ili na poslu, često nailaze na nerazumijevanje. Iako trpe bolove, očekuje se da bez ikakvih problema obavljaju svakodnevne aktivnosti.  

O jačini i opasnosti menstrualnih bolova za žensko tijelo progovorio je liječnik i profesor reproduktivnog zdravlja s University Collegea u Londonu, John Guillebaud, koji je usporedio menstrualne bolove sa srčanim udarom, piše Quartz. Medicinski naziv za bolne menstruacije zbog kojih žene moraju otkazati dnevne aktivnosti je dismenoreja. Prema istraživanjima američke Akademije obiteljskih liječnika ona pogađa jednu od pet žena.

Osim toga, 10 posto Amerikanki koje pate od bolnih menstruacija zapravo ima endometriozu. Radi se o poremećaju u kojem tkivo koje je inače unutar sluznice maternice, raste izvan maternice, najčešće na jajnicima, ali može i na drugim dijelovima tijela. Ako se taj poremećaj ne liječi, može uzrokovati neplodnost. Problem je u tome što žene ponekad moraju čekati do deset godina da im se postavi ispravna dijagnoza jer liječnici ne pridaju važnost jakim menstrualnim grčevima, koji su posljedica tog poremećaja.

Menstrualni grčevi, FOTO: Flickr
 
Općenito se ne ulaže dovoljno vremena i financijskih sredstava u istraživanje uzroka bolova i pronalaženje učinkovitih metoda njihova liječenja. Zanimljivo je da se bolovi često smanje nakon što žena rodi, za što se isto ne znaju točni uzroci. Liječnici često djevojke pošalju kući s lijekovima protiv bolova i ne prepisuju daljnje pretrage. Ibuprofen nije odgovor na sve.

Sram i nelagoda često priječe žene da progovaraju o bolovima i patnji koju trpe svaki mjesec. O toj temi bi žene trebale moći otvoreno razgovarati sa svojim liječnicima jer jedino tako može doći do promjena. Liječnici bi menstrualnim tegobama trebali pridati važnost koju zaslužuju, a ne sve pripisivati ženskom pretjerivanju i drami. Dokle god se ne prepoznaju kao stvarni zdravstveni problemi koje treba istražiti i otkriti kako ih učinkovito liječiti, žene će patiti.  

FOTO: FLICKR