LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Zdravlje sportaša

Novi projekt „Pokaži srce” spašava živote mladih sportaša

Cilj projekta je upoznati što veći broj sportaša i sportskih djelatnika s primjenom osnovnih tehnika pružanja prve pomoći, provesti edukacije i stotine besplatnih preventivnih pregleda.

Cilj projekta je upoznati što veći broj sportaša i sportskih djelatnika s primjenom osnovnih tehnika pružanja prve pomoći, provesti edukacije i stotine besplatnih preventivnih pregleda.

Gotovo svaki mjesec svjedočimo naslovima koji govore o tragičnim događajima s nogometnih i sportskih terena. Naime, sportaši danas treniraju jače nego prije, redovito idu do krajnjih granica svoga tijela. Brojni treneri u svijetu ukazuju na prezagušen raspored i opterećenja. S ciljem unapređenja brige o zdravlju sportaša, krajem ožujka, uoči prvih ovogodišnjih prijateljskih utakmica hrvatske nogometne reprezentacije, počinje projekt Pokaži srce.
 
Društveno odgovorni projekt Pokaži srce, čiji cilj nije samo daljnje podizanje svijesti o brizi za zdravlje sportaša općenito, nego i unapređenje brige o zdravlju kroz edukacije, koje uključuju svladavanje osnovnih tehnika pružanja prve pomoći, osobito kardiopulmonalne reanimacije i upotrebe automatskog vanjskog defibrilatora kojima su opremljeni brojni sportski klubovi, a čijom se pravilnom primjernom znatno (čak do 74%) povećavaju šanse za spašavanje života. U suradnji s Institutom za sportsku medicinu i unapređenje zdravlja, Poliklinikom Life te drugim stručnim sportskim i medicinskim organizacijama i tijelima, cilj projekta je upoznati što veći broj sportaša i sportskih djelatnika s primjenom osnovnih tehnika pružanja prve pomoći.
 
Osim edukacije, projekt uključuje i besplatne preventivne zdravstvene preglede, koji uključuju: 12-kanalni EKG test, pregled vida i sluha, spirometriju na indikaciju, antropometrijska mjerenja visine i težine, osobnu i obiteljsku anamnezu, auskultaciju, fizikalni pregled srca, pluća i trbušnih organa, mjerenje tlaka i pulsa, klinički pregled liječnika, završno mišljenje liječnika s potvrdom o sposobnosti za bavljenje sportom. Za pojedine sportaše, za koje se za to pokaže potreba, radit će se dodatni specijalistički pregledi koji će uključivati ultrazvuk i ergometriju srca te sve ostale preglede koji će biti potrebni u ekspertnom centru sportske medicine Poliklinike Life u Zagrebu.
 
Projekt je nastao bazom suradnje Hrvatskog nogometnog saveza i PSK, koji je pokrenuo vlastitu donatorsku kampanju s ciljem prikupljanja značajnih sredstava kako bi se osigurala realizacija i izvedba projekta na terenu, odnosno kako bi se pokrenula serija stručnih edukacija i besplatnih pregleda mladim sportašima diljem Hrvatske.
 
PSK kao dugogodišnji sponzor hrvatskog sporta i kao brand koji stoji iza dobre igre, prikuplja sredstva vlastitim doniranjem na bazi igre na Hrvatsku i/ili HNL sve do 18.12.2022. Sustav prikupljanja donacija, osmišljen je tako da uključuje igrače koji svojom igrom potiču PSK na donaciju – tako da za svaku njihovu igru tj. ulog koji uključuje utakmicu Hrvatske i/ili HNL-a donira određeni postotak na ulog igrača, a koje se uplaćuju na račun Instituta za sportsku medicinu i unapređenje zdravlja, sa svrhom osiguranja provedbe ciljanih edukacija i besplatnih pregleda, a s ciljem prevencije iznenadne srčane smrti i općenito povećanja brige o zdravlju sportaša.
 
Institut za sportsku medicinu i unapređenje zdravlja i Poliklinika Life uz druge partnere osigurat će potrebnu opremu i stručno medicinsko osoblje za terensku provedbu projekta, naravno u suradnji i s ciljanim lokalnim sportskim i medicinskim subjektima, te cilja do kraja godine provesti desetak edukativnih radionica i stotine besplatnih pregleda diljem Hrvatske, počevši u Vukovaru uz utakmicu nogometne Lige nacija, Hrvatska vs Austrija, koja se igra 3. 6. 2022. u Osijeku. Detalji aktivnosti uz više informacija uslijedit će uskoro, a ukupan opseg aktivnosti u 2022. ovisit će i o ukupno prikupljenim sredstvima o čemu će javnost biti redovito obaviještena.
FOTO: UNSPLASH