LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Novi tehnološki izum

Njemačka tvrtka osmislila aplikaciju koja detektira koronavirus; testirana na više od 70 tisuća ljudi

Direktor tvrtke Wolfgang Gruber nada se kako će aplikacija biti lansirana do kraja idućeg mjeseca. U početku bila bi namijenjena tvrtkama i komercijalnim korisnicima, a kasnije i pojedincima.

Direktor tvrtke Wolfgang Gruber nada se kako će aplikacija biti lansirana do kraja idućeg mjeseca. U početku bila bi namijenjena tvrtkama i komercijalnim korisnicima, a kasnije i pojedincima.

Njemačka tvrtka Semic RF zajedno je s kolegama iz SAD-a razvila novu aplikaciju koja skeniranjem oka može unutar tri minute identificirati osobe zaražene koronavirusom Trenutno čekaju odobrenje regulatornih organizacija, a nadaju se da će svojim izumom započeti novu eru testiranja na COVID-19, prenosi Reuters

U aplikaciji se koristi fotografija oka snimljenog kamerom pametnog telefona, a virus se identificira upravo pomoću simptomatske upale ružičasto oko. Dakle, nakon što se preuzme aplikacija, fotografiraju se oba oka i snimka se šalje na procjenu, dok se dobiveni rezultat može pohraniti kao QR-kod na vlastiti telefon. 

Nakon što su utvrdili povezanost koronavirusa i takozvanog sindroma ružičastog oka, koji se odnosi na ružičastu boju bjeloočnice, znanstvenici su između dva milijuna različitih nijansi ružičaste uspjeli izdvojiti ružičastu boju koja se tiče koronavirusa i postaviti je u aplikaciju.

Testirana je na više od 70 tisuća ljudi i može obraditi čak milijun skeniranih podataka u sekundi. Isto tako, postoji mogućnost i širenja tog kapaciteta zbog čega bi se moglo razmotriti ponovno odvijanje masovnih događaja poput koncerata ili sportskih utakmica.

Direktor tvrtke Wolfgang Gruber istaknuo je kako se nada da će aplikacija biti lansirana do kraja ovoga mjeseca. U početku bila bi namijenjena tvrtkama i komercijalnim korisnicima po cijeni od 480 eura mjesečno, a kasnije bi je mogli rabiti i pojedinci. 
FOTO: UNSPLASH