LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Spolno zdravlje

„Nema maženja bez paženja”: uključite se u ovogodišnju ljetnu kampanju i osvojite poklon paket!

Naglasak kampanje je na mladima koji su često suočeni sa zbunjujućim i proturječnim informacijama iz nepouzdanih izvora.

Naglasak kampanje je na mladima koji su često suočeni sa zbunjujućim i proturječnim informacijama iz nepouzdanih izvora.

U sklopu projekta Živjeti zdravo čija voditeljica je prof. dr. sc. Sanja Musić Milanović, dr. med., spec. epidemiologije i ove godine provodimo javnozdravstvenu kampanju na temu zaštite spolnog i reproduktivnog zdravlja Nema maženja bez paženja, koja počinje 15. lipnja i traje do 4. rujna 2022.

Preliminarni rezultati istraživanja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, provedenog 2021./2022. na uzorku od 1208 učenika 3. razreda srednjih škola iz cijele Hrvatske, pokazuju da je njih 355 (29,3%) imalo neku vrstu spolnoga odnosa. Od 355 spolno aktivnih učenika samo njih 57 (16%) ima osnovnu razinu znanja o kontracepcijskim metodama.

Osnovna razina znanja je definirana kao točan odgovor na svih 5 pitanja:
  • Hormonska kontracepcija služi za zaštitu od spolno prenosivih infekcija i neplanirane trudnoće.
  • Prekinuti snošaj ima visoku djelotvornost u sprečavanju trudnoće.
  • Ako se koristi hormonska kontracepcija, nema potrebe za korištenjem kondoma.
  • Kondom se može upotrijebiti više puta.
  • Dvostruka zaštita je korištenje dva kondoma istovremeno
Naglasak kampanje je na mladima koji su često suočeni sa zbunjujućim i proturječnim informacijama iz nepouzdanih izvora. Od iznimne je važnosti omogućiti mladima pristup točnim i provjerenim informacijama.
– U sklopu ovogodišnje kampanje Nema maženja bez paženja provodimo online edukaciju putem objava i kvizova na  društvenim mrežama. Najoriginalnije fotografije, videozapise i slogane kao i najbrže točne odgovore na kvizove znanja darivat ćemo poklon paketima Nema maženja bez paženja! – poručuju. 
Tijekom ljetnih mjeseci, putem info panoa, svlačionica na plažama diljem Republike Hrvatske i plakata u ljekarnama bit će prikazane preventivne poruke kako bismo potaknuli svijest svih građana, posebice mladih, o važnosti očuvanja i unaprjeđenja spolnog i reproduktivnog zdravlja što će doprinijeti vidljivosti kampanje na nacionalnoj razini. Pozivamo sve zainteresirane da svakog tjedna šalju i podijelile s nama fotografije/videozapise pored naših plakata, info panoa i svlačionica na plažama, poručuju iz HZJZ-a.
– Uključite se i podijelite s nama i vaše slogane na temu spolnog zdravlja. Najoriginalnije darujemo poklon paketima Nema maženja bez paženja! – poručuju iz HZJZ-a.
Sve detaljne informacije dostupne su  na  službenoj web stranici projekta Živjeti zdravo i na svim društvenim mrežama projekta.
FOTO: UNSPLASH