LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
22. kongres EAP u Zagrebu

Najbolji europski psihoterapeuti krajem rujna gostuju u Zagrebu

Odgovore na brojne psihoterapijske teme doznat ćete iz predavanja 90 autora, kao i kroz plenarna predavanja 4 međunarodno cijenjena/e psihoterapeuta/psihoterapeutkinje.

Odgovore na brojne psihoterapijske teme doznat ćete iz predavanja 90 autora, kao i kroz plenarna predavanja 4 međunarodno cijenjena/e psihoterapeuta/psihoterapeutkinje.

Kongres Europske asocijacije za psihoterapiju održava se prvi put u Zagrebu od 30. rujna do 1. listopada, s pretkongresnim radionicama 28. i 29. rujna, a sve u organizaciji Saveza psihoterapijskih udruga Hrvatske (SPUH) i suorganizatora Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu. Osim psihoterapeuta, očekuje se i dolazak velikog broja stručnjaka iz psihijatrije, psihologije i srodnih područja kako iz Europe, tako i šire. EAP promiče psihoterapiju kao samostalnu profesiju uz visoke standarde treninga psihoterapeuta te je ovaj kongres, koji će se održavati u vrijeme postupka ozakonjivanja psihoterapije kao samostalne discipline i u Hrvatskoj – posebno važan.

Kongres će okupiti brojne eminentne inozemne i domaće predavače s područja psihoterapije koji će u okviru svojih izlaganja raspravljati o brojnim kongresnim temama:

  • Znanstveni temelji psihoterapije (istraživanje, metodologija, evaluacija tretmana, propedeutika)
  • Autonomija psihoterapije i mogućnosti za pripadanjem (status psihoterapije kao struke, suradnja među različitim psihoterapijskim modalitetima, dodirne točke među modalitetima, submodaliteti unutar modaliteta, suradnja s drugim strukama, psihoterapija i zajednica, politika mentalnog zdravlja)
  • Odnos između autonomije i osjećaja pripadanja u psihoterapijskom procesu (individualna terapija, obiteljska terapija, grupna terapija, autentičnost)
  • Izazovi intimnosti u modernom svijetu (seksualnost, ovisnosti, narcizam, virtualna stvarnost, virtualni odnosi)
  • Psihoterapija osoba s psihotičnim simptomina (interdisciplinarna suradnja, psihoterapija i psihofarmakoterapija, psihotična komunikacija, sistemski pristup, ˝Open dialogue˝ i slična iskustva)
  • Etika u psihoterapiji (anonimnost, povjerljivost, izlaganje klijenta u javnosti, ovisnost o moći, poštovanje prema integritetu klijenta, promocija psihoterapijske prakse, biznis u psihoterapiji, korištenje novih medija i tehnologija, transfer i kontratransfer, supervizija, način na koji razgovaramo s našim klijentima – estetika psihoterapije)

Odgovore na ta i brojna druge psihoterapijske teme doznat ćete iz predavanja 90 autora, kao i kroz plenarna predavanja četiri međunarodno cijenjena/e psihoterapeuta/psihoterapeutkinje:

  • Lynne Jacobs - Suosnivačica je Pacific Gestalt Instituta te je supervizorica i trenerica na Institutu za suvremenu psihoanalizu u Los Angelesu (Institute of Contemporary Psychoanalysis). Zajedno s Richom Hycnerom napisala je knjigu The Healing Relationship in Gestalt Therapy: A Dialogic / Self Psychology Approach (1995)
  • Graham Barnes –Graham Barnes-psihoterapeut, učitelj, predavač i pisac. Dizajner je prvog akreditiranog magistarskog studija psihoterapije, socijalne promjene i psihološke znanosti. Suosnivač je Škole kibernetike psihoterapije iz koje izrastaju Centri sistemske terapije u Ljubljani, Rijeci i drugdje, a kao rezultat njegovog dvadestgodišnjeg poučavanja. Knjiga “Pravda, ljubav i mudrost: Povezivanje psihoterapije i kibernetike drugog reda” zbirka je njegovih eseja i predavanja.
  • Jette Simon - direktorica Instituta za integrativnu terapiju za parove u Washingtonu i Centra za emocionalno fokusiranu terapiju u Kopenhageu te predavačica na sveučilištu Palo Alto
  • Reinhard Hauser - član upravnog odbora Instituta za procesni rad u Zürichu, Švicarskoj, sveučilišni profesor ZIST Akademije za psihoterapiju (Dr. Wolf Büntig), i učitelj psihoterapije u nekoliko zemalja (Švicarska, Njemačka, Italija, Hrvatska i Rusija). 

Bogati program aktivnosti dopunjen je i promocijama knjiga Psyche in Modern World: Psychotherapy and Society Toma Warneckea, te hrvatski prijevod J. F. Mastersona Potraga za istinskim ja: raskrinkavanje poremećaja ličnosti našeg doba. Stručni medijski pokrovitelj je jedan od najvećih svjetskih časopisa za psihoterapiju, nagrađivani Psychotherapy Networker.

Europska asocijacija za psihoterapiju (EAP) okuplja 128 organizacija iz 41 europske države te 120 000 psihoterapeuta. Savez psihoterapijskih udruga Hrvatske (SPUH) organizacija je usmjerena prema razvoju i promicanju psihoterapije sukladno europskim standardima. Cilj mu je osiguranje uvjeta za uspostavu zvanja psihoterapeuta i ujednačavanje psihoterapijske prakse. Okuplja 18 najvećih psihoterapijskih udruga u Hrvatskoj.

Trenutačno u Hrvatskoj, prema podacima SPUH-a, djeluje oko 500 psihoterapeuta koji su prošli edukacije prema standardima EAP-a, a oko 2000 ih se educira. Naši korisnici su pojedinci – odrasli i djeca, te obitelji, a zadatak psihoterapeuta je pružati pomoć u postizanju i očuvanju psihičkog zdravlja te povećanju kvalitete života.

Kongres je odlična prigoda za stručnu i širu javnost da na jednom mjestu upoznaju stručnjake iz područja psihoterapije te da susretnu predstavnike psihoterapijskog miljea iz Europe, ali i svijeta. Dodatne informacije provjerite na mrežnim stranicama Kongresa.