LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Prirodna medicina

LIJEČENJE PREHLADE Pomažu li ovi „domaći lijekovi“ u borbi s prehladom?

Treba li vjerovati domaćim pripravcima protiv prehlade ili je pametnije otići do ljekarne?

Treba li vjerovati domaćim pripravcima protiv prehlade ili je pametnije otići do ljekarne?

Dolaskom hladnijeg, kišnog vremena stigao je i niz raznolikih virusa i bakterija koje uzrokuju prehladu, gripu ili slično. Ako imate slabiji imunitet, maramice će vam uskoro postati najbolji prijatelj, a vjerojatno ćete morati potražiti i lijek. Trebate li posjetiti ljekarnu ili možete koristiti neki od ovih domaćih pripravaka, ispitali su znanstvenici, piše Hina.
 

Lijek za upaljeno grlo


Jedan od domaćih lijekova za ublažavanje upaljenog grla jest grgljanje slane otopine ili biljnih čajeva – oni će navlažiti sluznicu, ali ne dubinski, što znači da će vas grlo i dalje boljeti. Nema znanstvenih dokaza da bi ovaj lijek pomogao u liječenju upale grla, ali može smanjiti bol. 
Neke studije pokazale su da slana otopina u spreju pridonosi poboljšanju bolne virusne upale grla, prema podacima njemačkoga državnog Centra za zdravstveno obrazovanje (BZgA). 
 

Pileća juha


Prehlađenim ljudima preporučuje se konzumacija pileće juhe, koja je znanstveno dokazana djelotvornom. Topla ili vruća pileća juha utječe na proširenje krvnih žila i poboljšava protok krvi. Osim što juha ima protuupalan učinak, sadrži i ključne nutrijente te pomaže u oslobađanju sekreta.
 

Pročišćavanje sinusa: DIY inhalator


Još jedan od prirodnih načina liječenja prehlade udisanje je vruće pare (od 38 do 42 stupnjeva Celzijevih). Bolesna osoba trebala bi nagnuti glavu nad posudu s vrelom vodom i pokriti se ručnikom da se para zadrži i tako udisati neko vrijeme. Para pomaže u prirodnom čišćenju sluznice, ali prema studijama, ovaj DIY inhalator neće nužno pridonijeti liječenju, ali ga neće ni unazaditi.
 

Vruća limunada


Limunov sok bogat je vitaminom C koji je izvrstan za ojačavanje imuniteta i njegovo se konzumiranje preporučuje, ali izrazito je osjetljiv na toplinu, stoga nemojte piti vruću limunadu, već limun pomiješajte s mlakom vodom. Što se tiče učinkovitosti liječenja prehlade, za ovaj lijek znanstvenici još nisu dokazali učinkovitost.
 

Đumbir za jačanje imuniteta


Ova namirnica sadrži mnogobrojne medicinski učinkovite sastojke – potiče protuupalan učinak i štiti tjelesne stanice. Đumbir potiče imunološki sustav na rad čak i u manjim količinama – tjera bijele krvne stanice na stanje pripravnosti, prema studiji Sveučilišta u Leibnizu. 
FOTO: STUDENTSKI.HR VIA CANVA, ILUSTRACIJA