LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Njega tijela

Kako svilena jastučnica pomaže koži i kosi?

Svila je fini materijal koji, osim ugode, pruža ljepši izgled kože i kose. Evo kako i kako održavati svilene jastučnice!

Svila je fini materijal koji, osim ugode, pruža ljepši izgled kože i kose. Evo kako i kako održavati svilene jastučnice!

Svila je fino tekstilno vlakno koje se dobiva od kukuljice dudovog svilca. Domovina joj je Kina koja čuva tradiciju uzgoja već 5 tisućljeća. Budući da je tehnika njena dobivanja bila tajna stoljećima, postala je pojam ekskluzivnog i skupog materijala u koji su se odijevali carevi, kraljevi i plemstvo. K tome, ona ima brojne pozitivne učinke na tijelo – uz izrazitu udobnost, povoljno djeluje na kožu i kosu.

Koža

Svilena jastučnica, naime, može spriječiti nastanak bora. Glatka površina s minimalnim trenjem ne stvara toliko frikcija na površini kože, pa sprječava njeno „gužvanje“. Također pomaže zadržati kožu hidratiziranom – ne upija toliko vlažnosti kao npr. pamučna jastučnica, što je posebno korisno tijekom zimskih mjeseci. Odličan je izbor za alergičare zahvaljujući dugim, glatkim vlaknima koja se ne trljaju i ne iritiraju kožu.

Kosa

Onima koji imaju problema s naelektriziranom kosom svilena jastučnica može biti od velike koristi. Zbog glatke teksture svile kosa klizi preko nje bez trenja što znači da se neće zapetljati ni naelektrizirati. Glatka tekstura također pomaže osobama čija se kosa lako lomi, a krajevi su suhi i ispucali.

Održavanje svilene jastučnice

Svilena jastučnica pere se u hladnoj vodi, najbolje na ruke i u deterdžentu koji je pH-neutralan. Može se prati i na 30 stupnjeva u perilici rublja, ali samo ako je tako naznačeno na ambalaži. Peglanje nije neophodno.
FOTO: PINTEREST