LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Sačuvajte zdravlje

Kako spriječiti probavne smetnje uzrokovane plivanjem u bazenu

Donosimo vam nekoliko savjeta koji će vam pomoći zaštititi vaše zdravlje prilikom uživanja u bazenu.

Donosimo vam nekoliko savjeta koji će vam pomoći zaštititi vaše zdravlje prilikom uživanja u bazenu.

Kada sunce zapeče a živa u termometru digne se iznad 30 stupnjeva, svaka prilika za osvježenje je dobro došla. Ako niste jedni od sretnika koji žive u blizini mora ili rijeke osvježenje ćete vjerojatno  potražiti u najbližem bazenu. No, imajte na umu da bazeni, osobito javni, imaju i svojih opasnosti.

Na pamet vam vjerojatno prvo pada utapanje, no prema Američkom centru za kontrolu bolesti, kupače u bazenima sve više pogađa zaraza parazitom pod nazivom cryptosporidium. Zaraza tim parazitom u ljudi može se manifestirati iznimno mekanom, gotovo tekućom stolicom, mučninom, povraćanjem i grčevima u trbuhu, a sve to može dovesti i do ozbiljne dehidracije organizma.

Ako se zarazite prve simptome osjetit ćete za nekih tjedan dana, a oni mogu trajati između dva i tri tjedna. Kako bi izbjegli sve neugodne posljedice zaraze cryptosporidiumom, mi vam donosimo par savjeta kako se zaštiti prilikom boravka u bazenu.

1. Pazite da ne progutate vodu

Najčešći način zaraze ovim parazitom je gutanje vode koja je zaražena, zato budite oprezni. Držite usta zatvorena koliko je god to moguće dok plivate ili uživate u drugim aktivnostima u vodi.

2. Istuširajte se prije i poslije plivanja u bazenu

Tuširanjem prije plivanja osigurat ćete da u bazen slučajno ne donesete nešto što u njemu ne bi trebalo biti. Ostali plivači bit će vam iznimno zahvalni što štitite njihovo zdravlje. Tuširanje nakon plivanja očisti će vam ruke i osigurati da u svoje tijelo ne unesete bilo kakve parazite ako je voda ipak bila zaražena.

3. Ne plivajte u bazenu ako ste bili bolesni

Ako ste vi ili vaši bližnji nedavno imali probavnih smetnji, osobito u obliku proljeva, ne ulazite u bazen. Liječnici preporučuju da ne plivate u bazenu barem dva tjedna nakon prestanka simptoma.

4. Odlazite na toalet ako je potrebno

Uriniranje u bazenu mora da je jedna od najodvratnijih navika, i događa se češće nego što mislite. Zato, zaštitite svoje i tuđe zdravlje i odite do najbližeg WC-a kada osjetite poziv prirode. Osobito pripazite ako sa sobom vodite i djecu i provjeravajte pelene svakih 30 – 60 minuta.

5. Prakticirajte dobru opću higijenu

Bilo da odlazite na plivanje ili ne dobra opća higijena je uvijek važna, osobito kvalitetno pranje ruku. Isto tako, dobro operite voće i povrće prije konzumacije, pročistite vodu ako je potrebno, pazite prilikom brige o bilo kakvim domaćim životinjama poput krava, koza ili ovaca i pazite na izloženost fekalijama prilikom seksualnog odnosa.

Sigurno smo vas dobrano isprepadali sa svim ovim negativnim i pomalo odvratnim činjenicama o bazenima. No, to ne mora značiti da se vi i vaši najdraži morate odreći uživanja koje oni pružaju. Uz samo malo mjera opreza vaše će bazensko iskustvo biti sigurno, a vaše zdravlje sačuvano.

FOTO: PIXABAY