LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Savjeti s Istoka

Kako smanjiti želju za slatkim

Tradicionalna se kineska medicina temelji na ravnoteži i ako se ona poremeti, čovjek se može razboljeti. Donosimo ti savjete kako suzbiti želju za slatkim po načelima tradicionalne kineske medicine.

Tradicionalna se kineska medicina temelji na ravnoteži i ako se ona poremeti, čovjek se može razboljeti. Donosimo ti savjete kako suzbiti želju za slatkim po načelima tradicionalne kineske medicine.

Oooh kako bih sad pojela nešto slatko…Zvuči poznato? Uzeti nešto slatko tu i tamo je u redu, no ako si počeo/la primjećivati sve češće i češće žudnje za slatkim, to može značiti da ti tijelo nešto poručuje. Postoji nekoliko načina kako smanjiti želju za slatkim po istočnjačkoj medicini ili načelima tradicionalne kineske medicine. Tradicionalna kineska medicina temelji se na ravnoteži, a ako se ona poremeti, čovjek se može razboljeti. Istovremeno, njezin je cilj održavanje zdravlja, prevencije bolesti, odnosno promovira zdraviji način života, pa osim što ćeš potisnuti želju za slatkim, osjećat ćeš se više kao da kontroliraš svoj život, spavanje i druge aspekte.

U tradicionalnoj kineskoj medicini želja za slatkim dolazi zbog slabe probave organa koji nazivamo slezena. Slezena prema tradicionalnoj kineskoj medicini voli biti u toplome i suhome, a upravo ju šećer čini hladnom i vlažnom. To može uneravnotežiti probavu, što nas naposljetku izbacuje iz ravnoteže. Slijedeći načela istočnjačke medicine, možemo spriječiti te uzorke i osjećati se zdravijima.


FOTO: Wikimedia

Kao prvi način suzbijanja želje za slatkim često se navodi đumbir, to je jedna od najboljih biljaka za probavu koja suzbija želju za slatkim. Možete ga pomiješati s kurkumom, limunom i toplom vodom, nikako hladnom. Đumbir je također snažan antioksidans, a sadrži i antiupalne agente. Također u čaj možete dodati i narančinu koru koja smanjuje vlažnost, odnosno pektin koji se nalazi u kori naranče eliminira vlagu koja smeta slezeni. 

Nadalje, pokušajte što više jesti žuto i narančasto povrće kao što su slatki krumpir, tikva i bundeva, jer ono pomaže reguliranju probave, a uzimanje hrane s velikim udjelom vlakana pomaže balansu šećera u krvi. To se odnosi na mekinje, zeleno povrće, voće s velikim udjelom pektina kao jabuke ili kruške te žitarice. Pokušaj jesti hranu s velikim udjelom vlakana tijekom cijelog dana za bolju probavu i osjećaj sitosti. Ne kažu naše majke i bake bezveze da uzmemo jabuku kada nam se jede nešto slatko. Jabuke također sadrže pektin, a upravo su i zapadnjačka medicinska istraživanja pokazala kako on pomaže pri sagorijevanju kalorija. U tradicionalnoj kineskoj medicini jabuke se smatraju prirodno slatkima pa ih možeš jesti kuhane, pečene ili u boliku umaku, što pomaže kod probave, a nisu „vlažne".


 FOTO: Pixabay

Istočnjačka medicina tvrdi kako meso i šećer imaju sličan učinak na naša tijela. Kada jedemo previše mesa, dovodimo tijelo u disbalans. Smanjenjem unosa mesa i šećera dopuštamo tijelu da se prirodno izbalansira. Također prema istočnjačkoj medicini hrana kao što je hladno povrće, pohana hrana i mliječni proizvodi smetaju slezeni jednako kao i šećer. Izbjegavanjem ove hrane pomažeš slezeni da se odmori. Umjesto toga, drži se toplije hrane kao juha i umaka, a između ostaloga možeš potražiti i zdravije metode kuhanja.

Od pića također pokušaj s mineralnom vodom jer ona pomaže pri ispiranju toksina iz sistema te da se osjećamo lakše. Preporučuje se smanjenje kofeina, sokova, zaslađenih pića i voćnih sokova jer sadrže ogromne količine šećera. Daj priliku biljnim čajevima. Ako se ne možeš odreći omiljene ti kave, dodaj cimet. Cimet možeš dodati i u zobene pahuljice, a njime ćeš poboljšati šećer u krvi i smanjiti želju za šećerom. U zapadnjačkoj medicini cimet je pokazao učinkovitost kod stabiliziranja šećera u krvi, no u kineskoj tradicionalnoj medicini on grije središte tijela i pokreće energiju.

I na kraju, možda i najvažniji savjet – jedi sporije. Istočnjačka kultura se može svesti na uživanje u hrani i promišljeno jedenje, dok se na Zapadu sve više-manje svodi na brzinu. Usredotoči se na okus i teksturu hrane koju jedeš. Odloži vilicu između zalogaja. Uživaj. Ne daj se smesti dok jedeš, više se posveti tanjuru i onome što jedeš, razmišljaj o tome kako se osjećaš i kada počinješ osjećati sitost. 

FOTO: PIXABAY