Kako skladištiti i iskoristiti kuhana jaja nakon Uskrsa
Teško je procijeniti koliko ova osjetljiva namirnica može trajati. Naučite kako čuvati i optimalno iskoristiti pisanice nakon Uskrsa.
Teško je procijeniti koliko ova osjetljiva namirnica može trajati. Naučite kako čuvati i optimalno iskoristiti pisanice nakon Uskrsa.
Jedna od prvih asocijacija na proljeće i Uskrs svakako je ukrašavanje pisanica. Takav je običaj većini obilježio djetinjstvo te svatko ima svoj način bojenja, lijepljenja naljepnica ili korištenja nekih sasvim drugačijih, zanimljivih tehnika ukrašavanja. No, proljetni praznici brzo prođu, a nakon njih ostaju pisanice koje najčešće bacimo jer ne znamo koji im je rok trajanja i što bismo učinili s njima. Načine na koje je ovu zdravu i praktičnu namirnicu moguće bolje skladištiti i iskoristiti predlaže Bustle.
Rok trajanja kuhanih jaja
Tvrdo kuhana jaja u hladnjaku mogu izdržati sedam dana – s ljuskom. Ako ste ih ogulili, u hladnjaku ih nemojte čuvati dulje od pet dana nakon kuhanja. Hladnjak je idealno mjesto za čuvanje. Naravno, podrazumijeva se da će neko vrijeme biti na sobnoj temperaturi kao dekoracija, ali nemojte da to potraje predugo jer nakon toga više neće biti iskoristiva. Zamrzavanje im neće produljiti rok trajanja – dobit ćete samo zaleđeni užas.
FOTO: Flickr
Koristite osjetila
Ako uočite promjenu boje ili neobičan, drugačiji miris – bacite ih. U suprotnom biste mogli opasno ugroziti zdravlje. Ipak, nemojte se previše zamarati rokom trajanja jaja koja nisu kuhana i stoje u hladnjaku – samo pratite datum koji je naznačen na pakiranju. Za razliku od kuhanih jaja koja ne biste trebali čuvati dulje od jednoga tjedna nakon pripreme, jaja koja nisu kuhana možete čuvati znatno dulje. U prosjeku je riječ o tri do pet tjedana nakon kupnje. Kada shvatite da se navedeni datum bliži, skuhajte ih i uživajte u zdravom obroku. Dobar tek!