LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Buđenje iz zimskog sna

Kako se jednostavno i povoljno vratiti u formu

Zvoni proljetni alarm za kraj ljenčarenja i početak tjelesnih aktivnosti. Vrijeme je da se krene!

Zvoni proljetni alarm za kraj ljenčarenja i početak tjelesnih aktivnosti. Vrijeme je da se krene!

Sezona kratke i uske odjeće je iza ugla, što znači da je vrijeme vruće čokolade, kolača, debelih džempera koji prekrivaju mjesece nekontroliranog uživanja u hrani iza nas. Najradije ne bismo otvorili vrata na ovo kucanje proljeća, ali ako slijedite naše jednostavne korake, ovaj prijelaz može biti poprilično zabavno iskustvo.

1. Iskoristite što imate

Nema više izgovora kao što su skupo mi je, moram štedjeti ovaj mjesec uskoro počinjem raditi pa ću moći odvojiti za trening. Zašto? Zato što najčešće završavamo s onim da ćemo početi od sutra. Postoje mnogo povoljnije alternative, na primjer, vožnja biciklom koju možete povezati sa zanimljivim izletom s prijateljima ili iskoristiti kao kvalitetno vrijeme koje ćete provesti sami sa sobom.

Nadalje, čak i old school šetnja, ukoliko prijeđe u naviku, doprinosi gubitku težine. Naime, samo 15 do 20 minuta bržeg hodanja tri puta tjedno dovodi do trošenja 250 do 500 kalorija dnevno. Dugoročno gledajući, može dovesti do gubitka pola kilograma tjedno. Nije loše, zar ne? Kada vam šetnja postane mačji kašalj, zadajte si malo veći izazov – trčanje. Uz postupno postavljanje viših ciljeva, odnosno duljeg trčanja, i omiljenu glazbu, postat ćete ovisni o ovoj vrsti rekreacije.

IZVOR: Flickr

2. Skinite zdravu mobilnu aplikaciju

Lakše je održavati motivaciju i možemo više uživati u vježbanju kada imamo priliku pratiti svoj napredak. U mnoštvu različitih aplikacija, svoje su mjesto našle i one koje služe poticanju zdravog životnog stila. Neke od njih su S Health i MyFitnessPal, koje omogućavaju praćenje unosa hrane i količinu tjelovježbe svakog dana, kao i grafičke prikaze potrošenih kalorija. Istraživanja pokazuju da su korisnici ovih aplikacija, koji su dijelili iskustva o vježbanju sa svojim prijateljima, izgubili dvostruko više težine od ostalih korisnika. Ne samo da je zabavnije, već i povećava motivaciju i ustrajnost, a da ne spominjemo i veće zadovoljstvo rezultatima kada možete podijeliti uspjeh s dragom osobom.  

3.  Pozdravite svog novog najboljeg prijatelja – YouTube

Ukoliko ste jedni od onih koji ne vole vježbati na otvorenom ili u društvu, danas za vježbanje više ne morate izaći iz sobe. YouTube je odličan izvor besplatnih tjelovježbi. Čak i slavni osobni treneri, poput Mikea Donavanika, imaju svoj kanal. Njegovi videi pružaju kvalitetne tjelovježbe koje traju od 5 do 40 minuta, tako da se može pronaći ponešto za svakoga. Osim što su iznimno dobro organizirane i profesionalne, vježbe su ispunjene i humorom koji doprinosi osjećaju užitka zbog vježbanja.

4. Ne preskačite doručak

Vjerojatno vam ovo već izlazi na uši, međutim, o važnosti zdravog, nutritivno vrijednog doručka govore brojni stručnjaci. Doručak nam pomaže u tome da tijekom dana jedemo manje jer nas opskrbljuje energijom kako bismo izdržali do ručka bez čežnje za nezdravim međuobrocima. Stoga, namjestite alarm desetak minuta ranije (znamo koliko vam to teško pada) i osigurajte energetski bogat i kvalitetan početak dana jer se po jutru dan poznaje.

 
IZVOR: Flickr/rob_rob2001
 
5. Jedite kuhanu večeru

Ako se držite prethodnog koraka, neće vam trebati masna i teška večera. Najlaganije jelo u danu trebala bi biti upravo večera. Najbolja je kombinacija zelenog lisnatog povrća i malo proteina. Najgore što možete napraviti navečer je jesti teške ugljikohidrate jer s time pada u vodu sav trud oko prehrane i tjelovježbe tijekom cijelog dana. Ugljikohidrati bi mogli potaknuti grickanje junk hrane kasno u noć, kao i probleme sa spavanjem, zato zaboravite tu opciju.

6. Voda naša najdraža

Slatki sokovi i gazirana pića predstavljaju prijetnju našem zdravlju jer ih, s obzirom na to da su piće, ne računamo kao obrok i često se ne možemo kontrolirati po pitanju njihova unosa. Da ne spominjemo da koštaju neusporedivo više od vode. Voda štiti od dehidracije organizma, pomaže detoksikaciji organizma, potiče mršavljenje i čini čuda vašoj koži. Osjećat ćete se bolje i sretnije, stoga je opijanje vodom uvijek u modi.

IZVOR: Flickr

Uz ovih nekoliko savjeta možete postupno transformirati svoj životni stil. Tko kaže da je zdrav život skup? Zapravo, prilično je profitabilan. Postajete samopouzdaniji, zadovoljniji vlastitim tijelom te u istom procesu možete uštedjeti koju kunu. Počnite već sada!

FOTO: FLICKR