LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Tjelovježba i mentalna aktivnost

Jogom vježbamo ne samo tijelo nego i um

Znanstvenici kalifornijskog sveučilišta dokazali su da jogom poboljšavamo kontroliranje pažnje te odgađamo pad mozgovnih aktivnosti.

Znanstvenici kalifornijskog sveučilišta dokazali su da jogom poboljšavamo kontroliranje pažnje te odgađamo pad mozgovnih aktivnosti.

Jogom se bave oni koji žele poboljšati fleksibilnost i uskladiti se s vlastitim tijelom. Oni koji su u tome uspješni već vjerojatno znaju da ona ima pozitivan učinak na ukupnu sliku o sebi, svijest o vlastitom tijelu i smanjenje bolova u leđima, no sada su to dokazali i znanstvenici u novoj studiji koja pokazuje da jogom u red možemo dovesti i um, prenosi The Independent.

Znanstvenici kalifornijskog sveučilišta pokazali su da je uz tjednu rutinu vježbanja joge te meditiranja moguće poboljšati mentalne vještine i izbjeći kognitivno opadanje povezano sa starenjem. U ispitivanju je sudjelovalo 29 sredovječnih i starijih osoba kojima je dijagnosticiran kognitivni pad koji s vremenom može prouzrokovati i demenciju. Pratila se njihova moždana aktivnost koja povezuje različite dijelove mozga. Sudionici su podijeljeni u dvije skupine: prva je sudjelovala u programu moždanog treniranja koji je uključivao jednosatno predavanje uz serije petnaestominutnih mentalnih vježbi koje su članovi skupine izvodili kod kuće svakoga dana tijekom 12 tjedana.

FOTO: Flickr

Druga je skupina podučavana obliku kundalini joge koja uključuje vježbe disanja, pokreta, poza i meditacije. Upoznali su se i s oblikom meditacije koji se sastoji od ponavljanja mantre uz određene pokrete ruku. Ova je skupina na taj način meditirala svaki dan 15 minuta, također tijekom 12 tjedana. Svi su sudionici nakon tog razdoblja ponovno podvrgnuti kognitivnim testovima i skeniranju moždane aktivnosti; svi su pokazali bolje rezultate u odnosu na početno stanje. Ipak, članovi druge skupine, koji su prakticirali jogu, pokazali su poboljšanje raspoloženja, bolju ravnotežu, percepciju dubine, snalaženja u prostoru i prepoznavanja objekata.

Kod svih je sudionika dokazana poboljšana komunikacija među različitim dijelovima mozga koji upravljaju pamćenjem i jezičnom aktivnošću, ali samo su vježbači joge pokazali poboljšanje u dijelovima namijenjenima kontroliranju pažnje. Navedeno je pokazalo da su joga i meditacija učinkovitije od kognitivnog treninga. Do jesenskih rokova ima dovoljno vremena da i sami uvježbate pokrete i poze – bacite se na posao.

FOTO: PIXABAY