LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Osvježavajuće i zdravo

Izotonična pića učinkovita su za hidrataciju, evo kako ih jednostavno napraviti

Izotonična pića možete i sami napraviti kod kuće, i to od sastojaka koje vjerojatno već imate.

Izotonična pića možete i sami napraviti kod kuće, i to od sastojaka koje vjerojatno već imate.

Liječnici savjetuju da ljeti, osim vode, pijete izotonična pića kako ne bi dehidrirali. Izotonička pića ili popularno nazvana sportska pića sadrže 40-80 grama ugljikohidrata po litri. Smatra se da su ove vrste pića najučinkovitiji način rehidracije tijekom i nakon vježbanja, ali i tijekom velikih vrućina, prenosi N1.

Izotonična pića sadrže dva glavna sastojka: ugljikohidrate koji daju gorivo za rad mišića i natrij, odnosno sol. Mala količina natrija pomaže ubrzati ponovnu hidrataciju, održava ravnotežu tekućine i nadomješta soli koje se gube znojenjem.

Ako se piće opisuje kao izotonično, to znači da sadrži slične koncentracije soli i šećera kao u ljudskom tijelu. Drugim riječima, sadržavat će između 6% i 8% ugljikohidrata (šećera). Izotonična pića možete i sami napraviti kod kuće.

Izotonični napitak s voćnim sokom

– 250 ml pravog voćnog soka
– 250 ml vode
– prstohvat soli

Sve sastojke spojite, dobro promiješajte i ohladite. Kod izbora soka, bitno je da ne koristite napitak od nekog voća koji je razrijeđen. Primjerice, možete uzeti pravi, stopostotni sok od naranče.

Limun i đumbir

– 440 ml soka limuna
– komad sirovog đumbira
– 450 ml vode
– 3 žlice meda

Dodajte nekoliko tankih kriški đumbira u veliku šalicu prokuhane vode i ostavite da odstoji dok đumbir ne pusti okus. Uklonite kriške đumbira i iscijedite limun, a zatim umiješajte med. Pustite da se ohladi najprije na sobnoj temperaturi, a potom ga ohladite u hladnjaku.
FOTO: PIXABAY