LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Europski tjedan testiranja na HIV

Idući tjedan u Zagrebu besplatno i anonimno testiranje na HIV

Testiranja će se provoditi od 22. do 26. studenog u Zagrebu, u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, na adresi Rockefellerova 12 (prizemlje), od 15 – 19 sati.

Testiranja će se provoditi od 22. do 26. studenog u Zagrebu, u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, na adresi Rockefellerova 12 (prizemlje), od 15 – 19 sati.

Služba za promicanje zdravlja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u sklopu projekta Živjeti zdravo, pod vodstvom prof. dr. sc. Sanje Musić Milanović, pridružuje se i ove godine Europskom tjednu testiranja na HIV provođenjem besplatnog i anonimnog testiranja brzim testovima, stoji na stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Europski tjedan testiranja (engl. European testing week, ETW) na HIV obilježava se svake godine krajem studenog, ususret 1. prosincu – Svjetskom danu borbe protiv AIDS-a. Tijekom ETW-a europske zemlje pozivaju se da svojim aktivnostima doprinesu informiranju građana o važnosti testiranja, ranog otkrivanja infekcije HIV-a te pravovremenog liječenja.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo, je u sklopu projekta Živjeti zdravo proveo ljetnu javnozdravstvenu kampanju 2021. godine pod sloganom Nema maženja bez paženja, a  koju su podržale mnogobrojne osobe iz hrvatskog javnog života, i time doprinijele podizanju svijesti o važnosti brige o spolnome zdravlju. Pod istim sloganom Nema maženja bez paženja obilježit će se ETW od 22. do 26. studenog 2021. provođenjem besplatnog i anonimnog testiranja na HIV, brzim testom, u sklopu Savjetovališta za promicanje spolnog zdravlja HZJZ-a Na taj način korisnici svoj HIV status saznaju za svega par minuta. Pouzdanost brzog testa za otkrivanje HIV infekcije koji se koristi u Savjetovalištu za promicanje spolnog zdravlja HZJZ-a je 99,8%.
  • Što je važno znati o HIV-u?
HIV je virus humane imunodeficijencije koji napada obrambeni sustav organizma, a razdoblje bez simptoma bolesti može potrajati i do 10 godina. Osobe koje su zaražene virusom HIV-a, a nemaju simptome, virus mogu prenijeti na druge osobe. Pojava simptoma znači razvoj bolesti odnosno sindroma stečenog nedostatka imuniteta (AIDS), što uključuje umor, noćno znojenje, smanjenje tjelesne mase, promjene na koži i sluznicama, povećanje limfnih čvorova, proljev, kašalj i veću mogućnost obolijevanja od drugih bolesti.

Bolest se ne može izliječiti, ali se napredovanje bolesti i pogoršanje simptoma može spriječiti antiretrovirusnim lijekovima. Što se ranije otkrije infekcija HIV-om, to je liječenje uspješnije.

Ako je osoba zaražena, virus HIV-a će se nalaziti u tjelesnim tekućinama (krv, sjemena tekućina, vaginalni iscjedak). Glavni put prijenosa HIV-a je putem spolnog odnosa i kontaktom sa zaraženom krvi. Prijenos nije moguć uobičajenim socijalnim kontaktima (rukovanje, grljenje, pričanje sa zaraženom osobom…).
  • Gdje i kako možete saznati svoj HIV status?
Za vrijeme trajanja ETW-a od 22. do 26. studenog bit će dostupno testiranje na HIV u sklopu Savjetovališta za promicanje spolnog zdravlja u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, svakog dana od 15 do 19 sati, na adresi Rockefellerova 12 (prizemlje), Zagreb.

Testirati se mogu punoljetne osobe, dok se maloljetnici mogu testirati samo uz pratnju i suglasnost svojih roditelja, skrbnika ili zakonskih zastupnika. Savjete i informacije o spolnom zdravlju i HIV-u mogu dobiti svi građani Republike Hrvatske bez obzira na dob.

Postupak testiranja započinje kratkim razgovorom sa savjetnikom/icom, a zatim se pristupa brzom testu. Brzi test se provodi uzimanjem nekoliko kapljica krvi iz prsta te je već kroz nekoliko minuta poznat HIV status osobe koja se testira. U slučaju pozitivnog testa, na licu mjesta se pruža prva psihološka pomoć te se osobu upućuje na daljnju obradu i liječenje u Kliniku za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević.
FOTO: UNSPLASH