LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Siguran spolni odnos

HZJZ otkriva što treba znati o spolnim odnosima u doba pandemije koronavirusa

Opreza tijekom spolnih odnosa ni inače nije dosta, a posebice sada kada uz sve otprije poznato morate paziti i na utjecaj koronavirusa na vaše zdravlje.

Opreza tijekom spolnih odnosa ni inače nije dosta, a posebice sada kada uz sve otprije poznato morate paziti i na utjecaj koronavirusa na vaše zdravlje.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je u sklopu projekta Živjeti zdravo nekoliko ključnih informacija o poveznici između koronavirusa i spolnih odnosa.

Prema njihovim saznanjima dosad su poznate i utvrđene sljedeće činjenice:
  • Ne postoje dokazi da se koronavirus prenosi sjemenom i vaginalnom tekućinom.
  • Spolni odnos podrazumijeva vrlo bliski kontakt s drugom osobom, stoga ako jedna osoba ima COVID-19, dovodi drugu osobu u opasnost od zaraze.
  • Spolni odnos s partnerom s kojim živite ne nosi dodatan rizik od zaraze ako se oba partnera pridržavaju mjera zaštite od koronavirusa u svakodnevnom životu.
  • Masturbacija ne uključuje drugu osobu i ne nosi rizik od zaraze koronavirusom
  • Prilikom spolnih odnosa koristite kondome i/ili druge metode kontracepcije kako biste izbjegli spolno prenosive infekcije.

Vezano: Nema maženja bez paženja – donosimo najčešće zablude o spolno prenosivim bolestima
I ovdje možemo primijeniti dobro poznatu uzrečicu Nema maženja bez paženja kojom se obilježio i ovogodišnji Svjetski dan spolnog zdravlja, što ima za cilj skretanje pozornosti svih generacija na važnost zaštite vlastitog zdravlja.
FOTO: UNSPLASH