LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Zdravo i osvježavajuće

Donosimo recept za aromatiziranu vodu s voćem koja bi vam mogla postati omiljeno ljetno piće

Zbog visokih temperatura visok je i rizik od dehidracije, a najbolji način za spriječiti dehidraciju unos je vode i nezaslađenih pića na bazi vode.

Zbog visokih temperatura visok je i rizik od dehidracije, a najbolji način za spriječiti dehidraciju unos je vode i nezaslađenih pića na bazi vode.

Tijekom velikih vrućina i visokih temperatura ključno je paziti na unos dovoljnih količina vode zbog rizika od dehidracije. Dehidracija može, upozorava Služba za zdravlje Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, prouzročiti glavobolju, opći umor i manjak koncentracije

Dehidracija može imati i dugoročan negativni utjecaj na zdravlje: osobe koje piju premalo vode imaju dugotrajan rizik za bolesti bubrega, srca, poremećaja mentalnih funkcija te probavnog sustava. Naime, ako unosimo premalo tekućine, smanjen je dotok kisika u srce, mozak i ostale organe, pa su oni manje sposobni obavljati svoje funkcije.

Kako bismo spriječili dehidraciju, potrebno je piti dovoljno tekućine, a pogotovo vode, nezaslađenih čajeva i ostalih nezaslađenih pića na bazi vode. U nastavku prenosimo recept HZJZ-a za zdravo i osvježavajuće piće na bazi vode s okusom naranče i mente. 

Sastojci: 
  • 1 litra vode
  • 2 naranče izrezane na kolutove (s korom ako su ekološki uzgojene)
  • šaka mente ili matičnjaka.
Sastojke je potrebno promiješati, ostaviti u hladnjaku kako bi se ohladili, a nakon toga uživati u ukusnom, zdravom i osvježavajućem piću.
FOTO: UNSPLASH