LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Borba protiv stigme

Pronašli smo 6 influencerica koje javno pričaju o svojim problemima s aknama

Prihvatiti sebe i svoje tijelo prvi je korak za bolji i sretniji život. To zna i 6 influencerica koje javno pričaju o svojim problemima s kožom lica – upoznajte se s njihovim radom.

Prihvatiti sebe i svoje tijelo prvi je korak za bolji i sretniji život. To zna i 6 influencerica koje javno pričaju o svojim problemima s kožom lica – upoznajte se s njihovim radom.

Naviknuti smo u bespućima interneta gledati savršena lica i tijela gdje je sve na svojem mjestu, no je li to uistinu tako i u stvarnosti? Uspoređujete li se konstantno s takvim osobama, opasno možete narušiti samopouzdanje jer se oslanjate na nametnute standarde ljepote prije negoli na svoju autentičnost. Nije teško izgubiti se u ljepoti online-svijeta koji ponekad skriva istinitu i pravu sliku, što često dovodi do nerealnih očekivanja i osjećaja neprihvaćenosti u društvu ako se ne uklapate u taj standard.

Čest uzrok manjka samopouzdanja mogu biti akne i druge kožne bolesti s kojima se mnogi mladi danas bore. Problem se zapravo ne javlja samo kod mladih jer akne sve češće nisu problem samo tinejdžera, već se pojavljuju i u odrasloj dobi. Važno je, stoga, znati se nositi s tim problemom.

Što su akne?

Sam naziv potječe iz grčke riječi akmḗ koja znači osip kože, a razlozi nastanka te kožne bolesti mogu biti razni, počevši s genetskom predispozicijom.  Prema riječima dr. Jolande Kanižaj-Rajković, specijalistice dermatovenerologije, uzrok su ponekad upravo geni:

– Osobe s aknama često s nekim u najbližoj obitelji (otac, majka, brat ili sestra) dijele isti problem. Smatra se da nasljeđujemo veličinu lojnica i njihovu funkcionalnu osjetljivost na hormonalni utjecaj, kao i sklonost folikularnoj keratozi. Pri tome se misli na hormone s androgenim utjecajem, čiji cirkulirajući nivo u krvi ne mora biti povišen, nego je povećana osjetljivost lojnica na te hormone. Pod hormonalnim utjecajem dolazi do povećanog lučenja sebuma, poremećaja keratinizacije u folikulu, umnožavanja bakterija koje su inače normalni stanovnici naše kože i posljedično pojave komedona, a potom i upalnih lezija – papula, pustula i upalnih čvorova. – objasnila je dr. Jolanda Kanižaj-Rajković, specijalistica dermatovenerologije.

Bol i nelagoda najčešći su opis tog stanja koje znatno utječe na samopouzdanje, a kao popratne simptome mogu izazvati tjeskobu i depresiju. Nerijetko dolazi do izbjegavanja bilo kakvih društvenih događanja, pa čak i prekrivanja lica šminkom za vrijeme spavanja od straha da partner osobe ne vidi stvarno stanje lica. Skrivanje iza kose, šalova, kapi te raznih pokrivala, pa čak i izbjegavanje kontakta očima mogu postati česte pojave kod osoba koje boluju od akni.
 

6 blogerica i akne

Bacili smo se u potragu za onima koji razumiju taj problem i o njemu javno progovaraju te vam donosimo 6 beauty-blogerica koje o svojim problemima s kožom javno pričaju i ruše stigme jednog vrlo rasprostranjenog problema – akni.

1. Em Ford: @mypaleskinblog

Prije 5 godina ova blogerica odlučila je objaviti video bez šminke na kojem je pokazala da boluje od akni. U videu smo mogli vidjeti i sve neugodne komentare koje na dnevnoj bazi dobiva upravo zbog toga. Taj video bio je početak pokreta za ogoljenje u javnom prostoru bez osjećaja srama.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Em Ford (@mypaleskinblog)


2. Sofia Grahn: @isofiagrahm

Glavna je misija Sofie Grahn pokazati kako i s aknama možemo biti samouvjereni. Profil joj je ispunjen slikama u kojima slavi sebe i ljepotu života.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Sofia Grahn (@isofiagrahn)


3. Alexandra Breeze: @alexandra_breeze

Ako vas zanima kako izgleda život osobe s cističnim aknama, ovo je profil koji trebate posjetiti. Profil ispunjen suncem i pozitivnošću s misijom normalizacije pogleda na ljude s njezinom i sličnim dijagnozama.


4. Kadeeja Sel Khan: @emeraldxbeauty

Nakon što je L'Oreal odbio suradnju s njom zbog lica prekrivenog aknama, odlučila je svoj profil posvetiti širenju pozitivne slike o osobama u make up-industriji koje se bore s istim problemom.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Kadeeja Sel Khan (@emeraldxbeauty)


5. Lou Northcote: @lounorthcote

Aktivistica i bivša natjecateljica emisije Britain's Next Top Model osim što na svom profilu zagovara normalizaciju života s aknama, pokrenula je i dodatan Instagram profil na kojem dijeli objave ljudi s istim problemom kao njezinim.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Lou | acne positivity (@lounorthcote)


6. Gabriela: @brielamour89

Svoj profil posvetila je putu borbe s aknama. Na njemu možete pronaći pregršt inspirativnih i ohrabrujućih poruka, ali i pročitati pokoji savjet o tome kako izaći na kraj s problemom.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Gabriela (@brielamour89)

FOTO: PIXABAY