LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Probavne tegobe

Donosimo nekoliko savjeta kojima ćete smanjiti nadutost i plinove u trbuhu

Teško je odoljeti ukusnoj hrani čak i kada znamo da će doći do tegoba, no primjenom određenih savjeta i uz malo discipline, problemi s probavom postat će prošlost.

Teško je odoljeti ukusnoj hrani čak i kada znamo da će doći do tegoba, no primjenom određenih savjeta i uz malo discipline, problemi s probavom postat će prošlost.

Plinovi u trbuhu nisu nimalo romantična i privlačna tema, ali nakon nekontroliranog prejedanja nakon praznika savjeti za njihovo umanjivanje sigurno su i više nego dobrodošli. Donosimo nekoliko savjeta koji će vam pomoći da smanjite plinove u trbuhu i normalizirate svoju probavu.

Jedite sporije

Kada jedemo brzo, uz gutanje hrane u naš organizam ulazi i puno zraka koji može uzrokovati bolne grčeve i plin u trbuhu. Ako ne znate kako iskontrolirati brzinu jedenja, počnite žvakati svaki komad hrane otprilike 30 puta prije nego ga progutate. Ovaj će način jedenja spriječiti nadutost i probavne smetnje.

Izbjegavajte žvakanje žvakaće gume

Ovo se preporučuje zbog gotovo istog razloga – žvakanjem žvakaće gume u naš probavni trakt ulazi zrak, dok žvakaće bez šećera imaju umjetne zaslađivače koji uzrokuju nadutost i plinove.

Izbjegavajte slamke

Najbolji je izbor piti iz čaše jer pijenjem sa slamkom ili direktno iz boce gutamo i zrak.

Pijte aktivni ugljen

Aktivni ugljen privlači toksine i tekućinu koje zatim izbacuje iz tijela, čime umanjuje ranije navedene tegobe.

Recite ne gaziranim pićima

Uz brojne druge štetne razloge, gazirana pića uzrokuju plinove i nadutost pa ih je bolje izbjegavati.

Izbjegavajte hranu koja uzrokuje nadutost

Umjetni zaslađivači, određeno povrće kao što su brokula, kupus i cvjetača, mliječni proizvodi, pržena hrana, luk i češnjak, masna i začinjena hrana uzrokuju plinove i nadutost.

Pijte čajeve

Kamilica, đumbir, menta i slični čajevi umanjit će grčeve i plinove te pomoći pri regulaciji probave.

Konzumirajte probiotike

Tijekom prvih dana uzimanja probiotika možete osjetiti veću količinu plina što je prouzrokovano unošenjem novih bakterija u vaša crijeva, no to će se smanjiti kada ih nastavite uzimati.

Najkorisniji savjet pored svih nabrojanih svakako je da budete umjereni za vrijeme blagdanskoga ludila i obilja hrane jer ćete nastale tegobe vjerojatno morati sanirati danima.

FOTO: PIXABAY