Dobra vijest za kavoljupce: ova vrsta kave smanjuje rizik od smrti
Iako kava u pretjeranim količinama može negativno utjecati na zdravlje, novo istraživanje iz Velike Britanije pokazuje da navike pijenja kave mogu i pozitivno utjecati na zdravlje.
Iako kava u pretjeranim količinama može negativno utjecati na zdravlje, novo istraživanje iz Velike Britanije pokazuje da navike pijenja kave mogu i pozitivno utjecati na zdravlje.
Istraživači su anketirali 171,616 sudionika u Ujedinjenom Kraljevstvu do pet puta tijekom godine dana. Pitanja su uključivala njihove navike pijenja kave. Znanstvenici su zatim potražili smrtovnice kako bi vidjeli tko je preminuo u prosjeku sedam godina kasnije.
Sudionici su bili u dobi od 37 do 73 godine i izvijestili su da nisu imali kardiovaskularne bolesti ili rak u vrijeme istraživanja.
– Rezultati su pokazali da su ljudi koji su pili umjerenu količinu kave, definiranu kao 1,5 do 3,5 šalica dnevno, te oni koji su zasladili kavu, imali oko 30% manji rizik od smrti u usporedbi s osobama koje uopće ne piju kavu – rekla je dr. Christina Wee, izvanredna profesorica medicine na fakultetu Harvard i dodala da su oni koji su pili kavu imali između 16% i 29% manji rizik od smrti u usporedbi s onima koji ne piju kavu.
– Ako u kavu dodajete samo jednu žličicu šećera, prednosti kave za koju mislimo da ih ima nisu potpuno negirane time – rekla je Wee.
Kako kava utječe na tijelo?
– Razna istraživanja pokazala su da bi unos kave mogao zaštititi srce i pomoći u liječenju drugih bolesti – rekla je Liu i dodala da također može smanjiti probleme s jetrom.
Kava također ima različite zdravstvene učinke, ovisno o tome kako se proizvodi, istaknuo je Gunter Kuhnle, profesor na Sveučilištu Reading u Ujedinjenom Kraljevstvu. Neke vrste kave sadrže fenolne spojeve, za koje se vjeruje da su korisni. Ti kemijski spojevi utječu na okus i aromu kave i korisni su jer mogu djelovati kao antioksidansi i imati protuupalna svojstva. Dvije najčešće vrste kave su arabica i robusta, a istraživanja pokazuju da kava robusta ima veći sadržaj fenola od arabice.