LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Zaključci projekta „Mozak voli zdravo”

Čak 70% studenata ne spava dovoljno dugo

Prenosimo glavne zaključke projekta „Mozak voli zdravo”, u organizaciji udruge eSTUDENT, vezane uz prehranu, fitness, spavanje.

Prenosimo glavne zaključke projekta „Mozak voli zdravo”, u organizaciji udruge eSTUDENT, vezane uz prehranu, fitness, spavanje.

Održano je još jedno izdanje projekta Mozak voli zdravo, u organizaciji udruge eSTUDENT, ovog puta u digutalnom obliku. Obuhvatio je pet predavanja, natjecanje Brocoola te završnu konferenciju.  

– Sam projekt nastao je s ciljem poboljšanja jelovnika studentskog restorana na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu inicijativom proaktivnih studenata. Projekt se tijekom godina nadograđivao i poboljšavao. – ističu iz udruge eSTUDENT

Ovo je izdanje otvoreno predavanjem Probiotici druge generacije i postbiotici – utjecaj na crijevnu mikrofloru koje je održala profesorica Blaženka Kos. Govorila je o mikro svijetu prisutnom u crijevima.

– Sudionici su mogli naučiti koje sve namirnice u sebi sadrže probiotike i zašto je uistinu važno unositi ih u naš organizam. Neke od namirnica povoljnih za našu mikrobiotu su: orašasti plodovi, sjemenke, voće, povrće, riža, alge, pšenica, proso, raž. – navode organizatori.

Drugo predavanje pod nazivom Mozak ne voli zdravo održao je  dr. med, specijalist radiologije, Natko Beck.

Studenti ovog sveučilišta od jeseni mogu upisati novi izborni kolegij, većina nastavnih sati provodi se na terenu


– Pravilna prehrana ponekad se čini kao vrlo jednostavan zadatak, ali ako je naš mozak protiv nas – ta misija može biti uvelike otežana. U moderno doba dostupne su nam gotovo sve namirnice iz cijelog svijeta u lokalnoj trgovini, poput avokada i manga, a jednako tako dostupna je i nezdrava hrana. Beck je naveo da problem ne leži u šećeru, brojanju kalorija i masti, već je problem u kulturi hrane, način na koji je shvaćamo, konzumiramo i kako je percipiramo u svakodnevnom životu. Kada pojedemo nešto što nam je ukusno i sadrži šećer ili masti, u mozgu se izlučuje dopamin koji djeluje na pobuđivanje amigdala te nukleus akumbensa septik i u nama oslobađa lijepe osjećaje – hormone sreće. S predavanja su svi prisutni otišli bogatiji za nekoliko hackova za zdraviji i aktivniji život. – prepričavaju organizatori.

Pobijanje mitova u svijetu fitnessa bila je tema trećeg predavanja.

– Svi smo barem jednom u životu bili žrtve mitova kada je u pitanju fitness. Informacije o vježbanju u digitalnom dobu dostupne su na mnogobrojnim portalima pa nije neobično da ponekad dođe do iskrivljenih ili u potpunosti neispravnih podataka. Mitove o fitnessu na trećem predavanju ovogodišnje konferencije za sve prisutne razbio je magistar kineziologije Tomislav Biščan. Poznato je da većina ljudi uvijek žele vidljivu promjenu u izgledu na najbrži mogući način uz najmanje utrošenog vremena i truda te marketing reagira na takav pristup kako bi se ostvario najveći profit i iskoristio određeni trend. Jedan je od najvažnijih savjeta potražiti savjet stručnjaka. Stručna osoba najbolje će savjetovati i uputiti osobu koja želi napraviti neku promjenu, bilo da je cilj poboljšanje izgleda ili pak kvalitete životnog stila. Svaki savjet i informaciju o vježbanju potrebno je dobro provjeriti kako bi se prevenirala potencijalna ozljeda i sačuvalo zdravlje. – kažu iz eSTUDENTA.

Sve o aditivima i što oni znače za organizam otkrila je prof. dr. sc. Dubravka Škevin s Biotehnološkog fakulteta u Zagrebu na predavanju koje je uslijedilo.

Posjetite Živu knjižnicu i otkrijte priče koje nećete pronaći na policama


– Neki su od temeljnih zahtjeva za primjenu hranjivih aditiva da ne ugrožavaju zdravlje potrošača, da je njihova uporaba tehnološki opravdana, da se ne dovodi potrošača u zabludu, da se ne nalaze na listama u Prilogu II. i Prilogu III. Uredbe 1333/2008, da se u hrani koriste samo u uvjetima koji su tamo navedeni, da se koriste samo u hrani u kojoj su definirani te da se mogu identificirati i utvrditi njihove količine u namirnicama. Neke su od prednosti u primjeni prehrambenih aditiva očuvanje stabilnosti hrane, očuvanje nutritivne vrijednosti hrane, pomoć u proizvodnji i pripremi hrane. U Hrvatskoj djeluje i Hrvatska agencija za hranu, koja doprinosi sustavu sigurnosti hrane i hrane za životinje te je dužna informirati javnost. Korisne informacije svakako će nam pomoći kako bismo bolje razumjeli aditive i to znanje mogli pravilno upotrijebiti u svakodnevnom životu. – navode iz Udruge.

Posljednje predavanje nosilo je naziv Što je zdravo spavanje?

– Posljednje predavanje konferencije održala je dr. med, specijalist neurologije Barbara Barun International Sleep Disorder Specialist te nam otkrila što je to zdravo spavanje i kako bolje razumjeti što je to spavanje. Kvaliteta spavanja određena je trajanjem, kontinuitetom, intenzitetom i odsutnošću cirkadijalnih protuberancija. Suvremeni način života s parcijalnim kroničnim skraćenjem vremena spavanja vodi u deprivaciju spavanja. Koliko smo više budni, to nam se i više spava. Suprahijazmatska jezgra glavni je izvor informacija za oscilacije – ne samo po pitanju spavanja i budnosti, već i funkcioniranju svih organa u tijelu. Dnevna pospanost kod studenata iznosi čak 50%, trajanje spavanja je individualno, ali je preporuka 8 sati dnevno. Čak 70% studenata ne spava dovoljno dugo te to utječe na kvalitetu sna. Iako su preporuke za spavanje jasne i svi smo svjesni da bolje funkcioniramo naspavani, direktna i jednoznačna povezanost spavanja i akademskog uspjeha nije dokazana. – prepričavaju.

Na kraju su proglasili pobjednike studentskog kulinarskog natjecanja Brocoola, ovog puta održanog na temu zdravih filmskih grickalica. 

Besplatno testiranje, mjerenje i savjeti o prehrani – provjerite svoje zdravlje na PMF-u


–  Zahvaljujemo svim natjecateljima na prijavi te još jednom čestitke pobjednicima koji će kući odnijeti vrijedne nagrade. I ovogodišnja konferencija završila je uspješno te su sudionici saznali mnogo zanimljivih informacija o zdravim navikama koje će uklopiti u svoj život. Zahvaljujemo predavačima na zanimljivim predavanjima te se veselimo nekom novom susretu! – dodaju.

FOTO: UNSPLASH