LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Zdrav život

Bolji seksualni život, ljepši ten, zdraviji organizam – evo zašto apstinirati od alkohola

Osim na fizičko i mentalno zdravlje, izbjegavanje konzumacije alkohola pozitivno utječe i na fizički izgled.

Osim na fizičko i mentalno zdravlje, izbjegavanje konzumacije alkohola pozitivno utječe i na fizički izgled.

Opće je poznato da se studenti vole opustiti uz koju čašicu, posebice nakon vrlo stresnih ispitnih rokova, no postoje brojni razlozi zbog kojih bi ozbiljno trebali razmisliti o tome da prestanu konzumirati alkohol.

Utjecaj i posljedice alkohola

Učestalo i pretjerano opijanje može imati iznimno štetan utjecaj na fizičko i mentalno zdravlje. Alkohol može dovesti do alkoholnog hepatitisa, anksioznosti, depresije, ciroze, visokog krvnog tlaka, demencije i brojnih drugih bolesti.

Pojačan imunitet

Alkohol može poljuljati imunitet, a prema nekim istraživanjima utjecat će na imunološki sustav već 20 minuta nakon konzumacije prvog pića, dok će mu trebati čak nekoliko dana da izađe iz sistema.

Ljepša koža

Izbacivanje alkohola utjecat će na zdravlje i izgled kože. Naime, on može dovesti do pucanja kapilara na licu, isušenosti lica, upala, nedostatka kolagena itd. Nakon prestanka konzumacije koža će dobiti na elastičnosti, a crvenilo će se povlačiti.

Tjelesna masa

Pretjeranom konzumacijom alkohola zapravo se u organizam unose ogromne količine šećera i praznih kalorija. Ovisno o tome što se i kako, alkohol može dovesti do pretjerane mršavosti ili debljine.

Manji rizik od raka i kardiovaskularnih bolesti

Konzumacija alkohola prema nekim istraživanjima pospješuje razvijanje nekih vrsta raka – jetre, grla, dojke itd. Srce će također biti iznimno zahvalno ako osoba prestane piti jer je u suprotnom u riziku od otkazivanja, napadaja i sličnih opasnih pojava.

Bolje pamćenje i koncentracija

Apstinencija od alkohola osigurat će bolje pamćenje, bolju fokusiranost, lakše rješavanje problema. Uz sve navedeno, osoba će bolje spavati te će samim time biti svježija i spremnija za sve što je čeka.

Bolji seksualni život

Iako alkohol može dovesti do povećane želje za seksom, dati hrabrosti i uliti samopouzdanje, uz njega se može pojaviti i neželjena reakcija, odnosno nemogućnost samog seksualnog odnosa. Primjerice, muškarci mogu imati problem s postizanjem erekcije, a žene problema s prirodnim lubrikantom zbog činjenice da on doprinosi dehidraciji.
FOTO: UNSPLASH