LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Prevencija i edukacija

60% oralnih karcinoma otkrije se u uznapredovalom stadiju; studenti stomatologije zato i ove godine rade na prevenciji

Studenti stomatologije i ove godine educiraju o oralnom karcinomu i važnosti njegove prevencije.

Studenti stomatologije i ove godine educiraju o oralnom karcinomu i važnosti njegove prevencije.

Uoči proljeća i dana oralnog zdravlja studenti stomatologije i ove godine nastavljaju raditi na edukaciji studenata, doktora i šire javnosti o oralnom karcinomu i važnosti njegove prevencije.

Prisjetimo se da je oralni karcinom zloćudna promjena usne šupljine koja se najčešće pojavljuje na jeziku, u podjezičnom prostoru i na dnu usne šupljine, a rizični čimbenici za nastanak su alkohol i pušenje. Redovitim pregledom usne šupljine možemo prepoznati karcinom u najranijem stadiju kada je preživljenje najuspješnije. U Republici Hrvatskoj je 2020. godine dijagnosticirano 339 bolesnika s karcinomom usne šupljine, a njih 131 je umrlo od ove bolesti. Nažalost, 60% dijagnosticiranih oralnih karcinoma u RH otkrije već u uznapredovalom stadiju.

Prošlogodišnji projekt Prvi studentski kongres: Priča o oralnom karcinomu – Upoznaj i prepoznaj! ostvario je velik uspjeh i potporu publike koja je dala vjetar u leđa organizatorima da nastoje i ove godine doći do cilja – spasiti život. Na ovogodišnjem događaju Drugi studentski kongres: Priča o oralnom karcinomu – Upoznaj i prepoznaj! održavat će se radionice i predavanja na kojima će eminentni domaći stručnjaci zajedno sa studentima pristupiti temi oralnog karcinoma u multidisciplinarnoj dimenziji. Kongres će se održati 18. i 19. ožujka. 

Kako se u travnju obilježava tjedan svjesnosti o oralnom karcinomu, tom će prigodom studenti Stomatološkog fakulteta na zagrebačkom Cvjetnom trgu educirati građane o ovoj bolesti uz dijeljenje informativnih letaka te pozivati građane na besplatni preventivni pregled u petak, 8. travnja na Stomatološkom fakultetu u Gundulićevoj 5.
– Pozivamo vas i ove godine da nam se priključite na Drugi studentski kongres: Priča o oralnom karcinomu  Upoznaj i prepoznaj! koji se održava 18. i 19. ožujka 2022. Kongres možete pratiti u aktivnom ili pasivnom (online) obliku, a sudjelovanje je i dalje besplatno. – poručuju organizatori. 
Sve dodatne informacije i prijave dostupne su na poveznici
FOTO: UNSPLASH